Aproximativ 65.000 de maramureşeni ortodocşi au semnat petiţia pentru organizarea referendumului pentru modificarea articolului 48 din Constituţie. Li s-au alăturat şi 25.000 de sătmăreni care îşi doresc înlocuirea în articolul respectiv a cuvântului „soţi” cu expresia „bărbat şi femeie”.
“Prin aceasta inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției, în temeiul Legii nr. 189/1999, dorim înlocuirea termenului de „soți” cu expresia „bărbat și femeie”. Dreptul de a se căsători și de întemeia o familie este privit ca un drept comun al bărbatului și femeii care, formând un cuplu, recunoscut prin căsătorie, pot întemeia, în mod natural, o familie. El nu poate fi conceput ca un drept al cărui conținut să depindă, în mod arbitrar, doar de voința bărbatului sau doar de cea a femeii. Având în vedere expunerea de motive de mai sus, se înțelege că dorim păstrarea valorilor tradiționale românești. Inițiativa de revizuire a Constituției a fost înregistrată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883/25.XI.2015”, a declarat Pr. Milan Bălan, consilier eparhial, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului.
Demersul are un caracter civic şi a fost iniţiat în judeţele Maramureş şi Satu Mare de către reprezentanţi ai Organizaţiei non-guvernamentale „Coaliţia pentru Familie”. Bisericile creştine, respectiv cea ortodoxă , romano-catolică, reformată, greco-catolică, penticostală, baptistă au răspuns pozitiv şi cu entuziasm la această iniţiativă şi un număr de 1600 voluntari dintre credincioşi au fost împuterniciţi pentru colectarea semnăturilor şi a datelor personale.
„În judeţele Maramureş şi Satu Mare credincioşii aparţinând principalelor culte au subscris pe listele de susţinători deschise în biserici. Liste de susţinători au fost completate şi de către angajaţii anumitor firme şi intreprinderi. În bisericile ortodoxe din cele două judeţe, de la începutul lunii ianuarie până azi, 26 ianuarie s-au adunat aproximativ 65.000 de semnături în judeţul Maramureş şi 25.000 de semnături în judeţul Satu Mare. Nu putem centraliza şi semnăturile celorlalte culte care s-au implicat mai târziu”, a mai adăugat preotul.
Campania în Bisericile ortodoxe se va încheia în 7 februarie. După această dată, dosarele vor fi înaintate primăriilor pentru validare, conform Legii Referendumului 189/1999.
“În concluzie, societatea civilă şi societatea creştină militează pentru normalitate: familia naturală să rămână definită în legislație ca instituția fundamentală pentru societate, întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. Această definiție să fie înscrisă în Constituția României. Tinerii să fie complet și corect informați în legătură cu însemnătatea, unicitatea și beneficiile căsătoriei și ale familiei astfel întemeiate. Familia să fie sprijinită social, cultural și legislativ și respectată ca instituție de care depind binele fiecăruia dintre noi și prosperitatea națiunii. Întărirea statutului căsătoriei prin nerecunoașterea formelor alternative de conviețuire, precum concubinajul, respectiv „uniunile civile”. Creșterea și educarea copiilor într-un mediu familial complet și stabil, cu o mamă și cu un tată, să fie întotdeauna prioritatea politicilor publice și a legislației din domeniu”, a concluzionat preotul Milan Bălan.
Ana Pop