AcasăsiugariuDE SUFLET - Curs de muzică bizantină la Catedrala Episcopală „Sf. Treime”...

DE SUFLET – Curs de muzică bizantină la Catedrala Episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Curs inedit de muzică bizantină la catedrala episcopală „Sf. Treime” din Baia Mare. Timp de câteva săptămâni, toţi care care iubesc muzica bizantină aşa cum se cântă în mănăstirile de la Muntele Athos, pot să afle mai multe despre acest gen şi chiar să înveţe să o cânte.

”Este un curs de muzică bizantină şi se adresează băimărenilor de toate vârstele, în special elevilor, seminariştilor, de fapt tuturor acelora care apreciază acest gen de muzică”, a declarat Adrian Dobreanu, organizatorul cursului.

Întâlnirea va avea loc duminică, 24 ianuarie la ora 18.00 în Catedrala Episcopală „Sf. Treime” de pe Bulevardul Unirii din Baia Mare unde va fi prezent şi Părintele Casian, eclesiarhul lăcaşului de cult care va rosti şi cuvântul de învăţătură pentru cei prezenţi.

”Prin acest curs de muzică bizantină care este oarecum inedit în această zonă a Maramureşului dorim să promovăm muzica tradiţională autentică aşa cum se cântă în majoritatea bisericilor creştine ortodoxe din lume pentru că muzica bizantină este foarte veche şi care arată al credincioşului mai apropiat de Dumnezeu şi de rădăcina creştină”, a mai spus acesta.

Cursul este gratuit şi va fi susţinut de Adrian Dobreanu, profesor de muzică, doctorand în muzică bizantină în cadrul Şcolii Doctorale a ULBS secţia „Muzică şi ritual bisericesc“. sub îndrumarea pr. prof. dr. Vasile Grăjdian. Este cadru universitar asociat (asistent) în cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, specializare „Cântare bisericească și imnografie“ și a făcut studii particulare de muzică bizantină, fiind ucenic al mai multor protopsalţi ce activează în mănăstirile din ţară și din Grecia. A participat la numeroase simpozioane și întruniri, manifestări ştiinţifice şi concerte în contextul muzicii bizantine. Este fondator şi coordonator al Grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu (2009) şi al Grupului feminin de muzică bisericească „Sfânta Muceniţă Anastasia“ din cadrul Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu (2012).

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA