Boboteaza sau Epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
În toate bisericile din Maramureş se vor săvârşi slujbe speciale de sfinţire a apei sau a Aghiasmei Mari. În popor se spune că Aghiasma luată de la Biserică în ziua de Bobotează ar avea puteri tămăduitoare.
La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, sfinţirea apelor se va face încă din ajunul sărbătorii.
„Marţi, 5 ianuarie, în ajun, după Vecernie se va face Sfinţirea Apei dar şi în ziua marelui praznic, imediat după Sfânta Liturghie. Sfinţirea Aghesmei Mari se va face pe esplanada din faţa Catedralei”, a precizat preotul Gabriel Băban.
Pentru credincioşi au fost pregătite nu mai puţin de 5.000 de sticle etichetate pentru a fi luate acasă dar şi aproximativ 7.000 de litri de apă.
Pentru enoriaşii romano-catolici slujba de sfinţire a apei se va face în mai multe rânduri pentru ca toţi cei care doresc să asiste la acest moment să o poată face.
„Vom face sfinţirea apei la Biserica romano-catolică «Sfânta Treime», cea din Ţintirim, miercuri, 6 ianuarie de la ora 8.00, 10.00, 11.30 şi 18.00, astfel ca toată lumea să poată participa. Credincioşii care doresc să ia agheasmă pot să-şi aducă recipienţi”, a precizat preot Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.
În toate bisericile din Eparhie se va face miercuri, 6 ianuarie, slujba de sfinţire a apei, slujbă la care sunt aşteptaţi să participe cât mai mulţi enoriaşi. În unele localităţi, preotul paroh se deplasează cu un sobor de credincioşi la apele unui râu, pe care le sfinţeşte.
Ana Pop