Ideea construirii turnurilor de apă, aşa cum le ştim noi acum, a apărut în secolul al XIX-lea, în SUA.
Turnurile de apă nu sunt tocmai nişte edificii foarte impresionante din punct de vedere estetic. În general, structura lor se bazează pe câteva elemente standard, care le dau forma cu care suntem cu toţii obişnuiţi: o construcţie prismatică sau cilindrică, în interiorul căreia se află un bazin de alimentare cu apă şi un sistem de pompare a acesteia.
Noi vă vom prezenta câteva exemple de turnuri cu apă, despre care se poate spune că sunt adevărate opere arhitecturale:
,,Peachoid” (,,Mr. Peach”), Gaffney, Carolina de Sud, SUA
Oraşul american Gaffney este considerat a fi ,,capitala piersicilor din Carolina de Sud”. Din acest motiv, administraţia locală a decis că este oportun să construiască un turn de apă în formă de piersică. Construcţia, cunoscută de către localnici sub numele de ,,Mr. Peach” (,,Domnul Piersică”), are o înălţime de 45 de metri, iar în bazinul cu care este prevăzut poate stoca circa 3,8 milioane de litri de apă.
Turnul de apă în formă de sticlă de ketchup, din Collinsville, Illinois, SUA
A fost construit în anul 1949, în apropierea fabricii Brooks, în care este produs sos picant. Forma bazinului turnului i-a dat reputaţia de ,,cea mai mare sticlă de ketchup din lume”. Ideea i-a aparţinut preşedintelui companiei, Gerhart S. Suppiger. În momentul de faţă, structura este întreţinută de către voluntari, deoarece unitatea de producţie a fost închisă în anul 1993.
Turnul de apă în formă de ştiulete de porumb, din Rochester, Minnesota, SUA
Turnul, de forma unui ştiulete de porumb, este localizat în apropierea fabricii Seneca Foods din oraşul american Rochester. Construcţia are o înălţime totală de circa 18 metri, iar în bazinul său pot fi stocaţi aproximativ 189.000 de litri de apă.
Sursa. descopera.ro