AcasăOPINIIUNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ - Alegerile locale au dinamitat scena politică...

UNDE DAI ȘI UNDE CRAPĂ – Alegerile locale au dinamitat scena politică din Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Alegerile locale de duminică au avut câteva particularități care au diferențiat Maramureșul de alte zone.

Victoria indiscutabilă a lui Cătălin Cherecheș și a Coaliției pentru Baia Mare a mediatizat și mai mult cazul, ajungându-se la intensități nebănuite. Pe bună dreptate, pentru că sunt puține situațiile în care un candidat care nu a putut să fie prezent în campania electorală a câștigat detașat alegerile pentru o primărie importantă.

Dacă punem la socoteală succesul Coaliției pentru Baia Mare, o structură gândită și constituită de Cătălin Cherecheș cu puțin înaintea începerii campaniei electorale, atunci se poate vorbi despre o performanță de excepție, unică în România.

Prin aceste victorii, maramureșenii au dat o palmă binemeritată întregii clase politice, dovedind că sunt dispuși să-și încredințeze viitorul imediat în mâinile unor oameni care au demonstrat că au făcut și vor face lucruri bune pentru comunitate.

Coaliția pentru Baia Mare, le-a oferit băimărenilor în special și maramureșenilor în general, posibilitatea de a pedepsi partidele politice mai mari sau mici, percepute ca principale vinovate de situația dezastruoasă în care a ajuns județul în perioada postdecembristă. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani partidele importante n-au câștigat primăria Baia Mare, nu vor putea constitui o  majoritate în Consiliul Municipal și nici în Consiliul Județean.

Ingrată situație pentru liderii locali ai PSD și PNL. Numai în pielea lor să nu se afle nimeni. Cutremurul se va resimți la intensitate maximă mai cu seamă în PNL, unde vor cădea capete cu nemiluita. Pentru că partidul liberal pe stil nou a fost pur și simplu măturat din Baia Mare, iar la nivel de județ n-a obținut nici măcar voturile PNL sau PDL din 2008, când  au participat singure în alegeri. E adevărat că nici acum n-au fost unite, dar important e că au figurat  împreună, sub sigla PNL, pe buletinele de vot.

Dezastrul era ușor de anticipat atâta vreme cât în Maramureș liberalii și democrat-liberalii formează în continuare două tabere ce se războiesc între ele, uitând că lupta comună trebuie dusă împotriva celor din PSD.

Cristian Niculescu Țâgârlaș a fost o adevărată piatră de moară pentru liberalii băimăreni, greu, foarte greu de purtat în brațele firave ale susținătorilor. Camarila din jurul său, principala implicată în povestea primarului Cătălin Cherecheș, a fost taxată exemplar de către băimăreni. Pentru prima dată liberalii nu vor însemna, practic, nimic în Consiliul Local, fiind pe picior de egalitate cu UDMR. Postură greu de acceptat pentru un partid care a dominat și condus reședința de județ aproape 20 de ani.

La Consiliul Județean situația e identică, triumviratul propus (Mircea Man, Marinel Francisc Kovacs, Gheorghe Mihai Bârlea), pigmentat cu alte figuri exotice, a fost respins de către maramureșenii sătui până peste cap de minciunile livrate continuu pe post de promisiuni electorale niciodată împlinite.

Singura realizare, dar care nu aparține conducerii județene, este câștigarea unor primării datorită oamenilor destoinici care păstoresc comunitățile respective de mulți ani. Cetățenii au votat continuitatea în aceste cazuri, fapt care n-are nicio legătură cu prestația liderilor PNL. Lucru demonstrat la Sighetu Marmației, acolo unde alegătorii au pus capăt stăpânirii nefaste a liberalilor, exercitată de gașca penală din jurul primarului Ovidiu Nemeș, co-președinte al PNL Maramureș, refuzând să-l aleagă pe Alexandru Oros.

Multe cariere politice s-au încheiat duminică. Am atras atenția asupra acestui fapt încă de la desemnarea candidaților. Țâgârlaș poate să uite definitiv de primărie sau de parlament și să se dedice în continuare pasiunilor sale extra-politice, băimărenii eliminându-l din joc.

PSD a ieșit ceva mai bine din această bătălie, dar și la sediul lor era liniște în noaptea de duminică spre luni, chiar dacă înăuntru se aflau numeroși visători. Candidatura lui Florin Tătaru s-a dovedit a fi un adevărat dezastru pentru organizația Baia Mare. Insuccesul este istoric, ponderea social-democraților în CL fiind nesemnificativă. Tragerea pe linie moartă a principalului vinovat nu o să întârzie prea mult.

La nivel de județ, Zetea s-a salvat, dar rezultatul obținut la Consiliul Județean este cu mult sub așteptări. Pentru că nici nu și-a putut imagina că PSD nu va fi în postura de principal negociator al viitoarelor funcții din CJ. Va trebui să joace alt rol, să se gândească la altă funcție pe care să o obțină după negocieri cu aleșii Coaliției pentru Baia Mare. PSD a recucerit mai multe primării și, mai ales, pe cea a municipiului Sighetu Marmației, fiind învingători în disputa cu PNL la acest capitol.

Concluzia (la cald) desprinsă în urma rezultatelor alegerilor locale este că pe scena politică maramureșeană se vor produce schimbări semnificative, aproape imposibil de imaginat cu puțin timp în urmă. Dar despre toate astea vom mai avea ocazia să vorbim.

Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA