Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat publicităţii primele rezultate ale acţiunilor cuprinse în Planul Naţional de Control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.Coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
Controalele au avut loc în perioada 16-30 mai şi au fost prelevate şi analizate un număr de 94 de probe, din următoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpă de vită, carne tocată de vită, carne de mici, iaurt, carne tocată amestec de porc şi vită, telemea de oaie şi de vacă, carne tranşată de bovină, cârnaţi din amestec de carne de vită şi carne de porc, caşcaval, smântână, hamburger de vită, brânză mozzarella şi frigărui de berbecuţ.
Probele au fost recoltate din ferme de bovine, abatoare, măcelării şi carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, instruite desemnate pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui plan, au fost, conform planificării, din judeţele: Alba, Bihor, Cluj, Călăraşi, Dolj, Maramureş, Bucureşti, Buzău, Vrancea, Ilfov, Sibiu, Teleorman, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Satu-Mare, Galaţi, Vâlcea, Vaslui, Mehedinţi, Prahova, Mureş, Braşov, Gorj, Argeş,Arad, Tulcea, Constanţa şi Bacău.
”Conform buletinelor de analiză, eliberate de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, a fost depistată prezenţa Escherichia Coli (E.Coli) verotoxigenă în trei probe, şi anume: la o probă de lapte crud, provenită de la o fermă de creştere a bovinelor din judeţul Alba şi la două probe recoltate de pe suprafaţa carcaselor de ovine, provenite de la o unitate de abatorizare din judeţul Maramureş”, se arată într-un document ANSVSA.
În acelaşi document se mai precizează că deși a fost depistată prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă,sănătatea publică nu a fost pusă în pericol. Mai mult, Direcțiile Sanitar-Veterinare din fiecare județ trebuie să facă publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum şi măsurile dispuse în cadrul acestui Plan Naţional de Control.
Întrebaţi despre rezultatele controalelor efectuate de cele opt echipe a câte doi inspectori care au făcut controalele în Maramureş, reprezentanţii DSVSA Maramureş s-au limitat să precizeze sec faptul că vor trimite un comunicat de presă. „Vă trimitem un comunicat de presă făcut azi de noi”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei Marius Sima, purtător de cuvânt al DSVSA Maramureş.
Potrivit documentului redactat de DSVSA Maramureş, în judeţ au fost prelevate patru probe și se confirmă “prezenţa E. Coli verotoxigenă în două probe recoltate de pe suprafeţele carcaselor de ovine sacrificate într-un abator din judeţul Maramureş”.
În acelaşi document se mai arată faptul că „sănătatea publică nu a fost pusă în pericol niciun moment”, iar măsurile care au fost impuse sunt „măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de igienă la nivelul abatorului, revizuirea procedurilor bazate pe principiile HACCP iar carnea şi organele vor fi supuse tratamentului termic înainte de a fi consumate, nefiind supuse restricţiilor sanitare veterinare”.
Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.
Iniţiativa aplicării acestui Plan îi aparţine conducerii Autorităţii, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a întreprinde aceste acţiuni, cu caracter preponderent preventiv.