Măsurile preventive luate în cazul primarului Cătălin Cherecheș, trimis de câteva zile în judecată de procurorii DNA, au fost verificate astăzi, 24 mai, la Tribunalul Maramureș. Cu toate că familia, prietenii și susținătorii săi, nu puțini la număr, au așteptat veștile bune de la instanță, din păcate în continuare se încearcă ținerea departe a lui Cătălin Cherecheș de cetățeni și de Baia Mare. Dacă ar fi o perioadă oarecare, poate nu ar fi atât de grav că un om anchetat, care nu a fost condamnat, este reținut în continuare, deși ancheta s-a finalizat, iar dosarul a fost trimis spre judecare de către procurorii DNA. Dar este campanie electorală, iar Cătălin Cherecheș candidează pentru un nou mandat la alegerile locale din 5 iunie. Este împiedicat să își promoveze proiectele pentru Baia Mare și ar putea să rămână în arest preventiv până după alegeri.
În pofida zvonurilor lansate periodic de contracandidații săi, cum a decis definitiv și Tribunalul Maramureș, Cherecheș poate și va candida la alegerile locale. Chiar dacă a fost reținut în 26 aprilie, iar în două zile se împlinește o lună de când lipsește, Cătălin Cherecheș conduce detașat în sondaje, fiind clasat pe primul loc cu un procent între 84 și 90%, depinde de sondaj (au fost realizate mai multe sondaje, din mai multe zone politice, dar în toate acesta se află cu mult peste contracandidații săi). Nu și-a putut face până acum campanie, nu așa cum este el obișnuit în sau înafara perioadelor electorale: aproape de oameni, în mijlocul lor, pe teren, în cartiere, la emisiuni și dezbateri, comunicând direct cu cetățenii. Doar echipa sa se străduiește să transmită mesajele acestuia cetățenilor, dar din start pornește cu un handicap față de competitorii săi: candidatul nu este lăsat să își deruleze campania electorală.
Cine și de ce se teme atât de tare de Cătălin Cherecheș?
Mai sunt 11 zile până la alegerile locale. Cătălin Cherecheș conduce detașat, așa cum era și înaintea reținerii sale, poate doar a mai crescut în preferințele electoratului. Și asta mulțumită parțial contracandidaților săi, care îl denigrează în loc să își promoveze propriile proiecte, dar și a procurorilor DNA care au acționat cel puțin ciudat:
- i-au refuzat toate probațiunile și l-au trimis pe repede înainte în judecată! S-a refuzat solicitarea făcută de avocații lui Cherecheș pentru testul poligraf, pentru confruntarea cu denunțătorul și inclusiv expertiza pe înregistrările ambientale. Aici apar multe semne de întrebare… Cel mai probabil în instanță vor fi permise aceste probațiuni prin care și inculpatul va putea să se apere, până în acest moment fiind doar acuzat, anchetat și ținut în arest preventiv în plină campanie electorală. Patru ani l-au “curtat” procurorii fără să îl prindă nici măcar cu freza nearanjată, dar pe baza unui denunț făcut de un infractor cu acte în regulă, Cristian Șpan, au reușit să îl rețină preventiv.
- în timpul anchetei, instanțele au menținut arestul preventiv, în pofida solicitărilor făcute pentru înlocuirea acestei măsuri cu altele mai potrivite poate pentru un asemenea caz, cum ar fi controlul judiciar, în contextul în care Cătălin Cherecheș poate fi catalogat în diverse feluri, dar nu și periculos. Într-un fel a părut firească reținerea sa preventivă pe perioada derulării anchetei: procurorii au vrut să se asigure că acesta nu va încerca să influențeze ancheta. Acum însă ancheta s-a finalizat, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș. Adică în acest moment Cherecheș nici dacă ar vrea nu ar mai avea ce să influențeze. Și atunci de ce nu este eliberat? Cine și de ce anume se teme atât de tare de Cătălin Cherecheș? Deși reținut, acesta va câștiga alegerile locale fără nici o emoție, cu un procent infinit mai mare decât următorul clasat. Și atunci revine întrebarea: cine și de ce se teme de Cătălin Cherecheș?
- în anumite medii au tot apărut comentarii și păreri conform cărora pentru Cătălin Cherecheș judecarea măsurii arestului preventiv la Tribunalul Maramureș ar fi în defavoarea sa pentru că, fiind un caz atât de mediatizat, nici un judecător nu își permite să fie implicat într-un scandal pornit din considerente politice de contracandidații săi. Unele voci se întreabă dacă nu ar fi mai bine strămutarea procesului într-un alt județ unde să nu existe influențe de nici o parte. În timp ce procurorii se gândesc probabil că Tribunalul Maramureș ar putea să îl favorizeze pe Cherecheș datorită realizărilor sale și a simpatiei de care beneficiază în rândul opiniei publice, foarte mulți susținători ai primarului se tem că judecarea dosarului său la instanța maramureșeană ar fi în defavoarea sa cu atât mai mult cu cât inclusiv măsura arestului preventiv a fost menținută.
Magistrați explică decizia menținerii arestării preventive
În comunicatul de presă remis astăzi de către Tribunalul Maramureș se motivează decizia luată în cazul verificării măsurilor preventive în cazul lui Cătălin Cherecheș:
„Respinge cererile de revocare sau înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu formulate de inculpatul Cherecheş Cătălin. În temeiul art. 348 şi 207 Cod procedură penală, constată din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului Cherecheş Cătălin (…, arestat preventiv, aflat la C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Cluj) şi, în consecinţă, menţine măsura arestării preventive a acestuia. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare. (…) Menţionăm că la data de 20.05.2016, Tribunalul Maramureş a fost sesizat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj cu rechizitoriul întocmit pe numele inculpatului Cherecheş Cătălin. (…) După înregistrarea dosarului potrivit dispoziţiilor art. 207 din Codul de procedură penală, având în vedere că inculpatul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, instanţa, înainte de expirarea duratei acestei măsuri, a verificat din oficiu legalitatea şi temeinicia ei”.
Avocații lui Cătălin Cherecheș vor depune contestația în termen de 48 de ore de la pronunțare. Cel mai probabil vineri se va repune în discuție dosarul. Vom reveni cu amănunte.
Mai multe despre cazul Cherecheș, inclusiv părți din declarații și probațiuni, puteți citi aici: http://www.clujust.ro/expertiza-si-test-poligraf-cerute-de-primarul-chereches-respinse-trimitere-rapida-in-judecata/
ActualMM