AcasăActualitateSocialSĂNĂTATE - Litotriptorul intră în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență din...

SĂNĂTATE – Litotriptorul intră în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

La sfârșitul anului 2015, în Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a fost adus un nou aparat medical. Este vorba despre un litotriptor și este o premieră la nivelul spitalelor publice, deoarece aparatul va ajuta la spargerea pietrelor din rinichi sau ureter, care au o mărime de până la 2 cm (între 5 mm și 20 mm), fără a fi necesară intervenția chirurgicală. Deși documentele pentru obținerea autorizației au fost depuse la CNECAN încă din cursul lunii octombrie 2015, autorizația finală a ajuns abia la începutul lunii mai 2016.

În Baia Mare a ajuns un medic din Dortmund, partener al firmei care a produs litrotriptorul, care a explicat că, la spitalul unde el activează, folosește exact acest model de litotriptor, iar rezultate sunt remarcabile. Cei cinci medici ai Secției Urologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare vor fi instruiți, până vineri, în cadrul unui training susținut de dr. Ben DL Guido, care va supraveghea primele proceduri aplicate cu litotriptorul, a explicat medicul-șef al Secției de Urologie, dr. Liviu Dragomir.

Începând de marţi, 17 mai, aparatul este pus la dispoziția publicului larg, urmând să fie tratați, în medie, șase – șapte bolnavi pe zi. Dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog, a explicat că este unul dintre cei care va folosi cel mai mult procedura de litotriție extracorporală în cazul pacienților care au pietre.

”Era o necesitate pentru Spitalul Județean de Urgență, fiindcă până acum trimiteam pacienții la Cluj, Târgu Mureș sau în alte zone. Pietrele pot fi reperate prin două metode: raze X sau ecograf, iar în acest moment ambele metode vor fi aplicate în spitalul nostru. Intervenția în sine este cea mai puțin agresivă metodă de a scăpa de pietre și sunt cazuri în care pacientul este tratat într-o singură ședință. Avantajul este acela că bolnavul nu este anesteziat, nu rămâne internat peste noapte în urma unei intervenții chirurgicale, iar procedura de litotriție extracorporală se face în regim ambulator”, a explicat dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA