Românii nu vor scăpa de taxa de poluare pentru deţinerea unei centrale de apartament. Ideea vehiculată deja în spaţiul public se regăseşte în proiectul de Strategie energetică națională 2016 – 2030 elaborat de Ministerul Energiei.
Deținătorilor de surse de încălzire pe gaze naturale „poluante, nesigure și neeficiente” ar trebui să li se impună plata unei taxe de poluare, potrivit raportului sesiunii de lucru „Eficiență energetică, energie termică și cogenerare” din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050, raport pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.
în documentul citat se propune „introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului „poluatorul plătește”, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat”, adăugându-se că „astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor”.
„Raportul nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei”, se precizează în documentul citat de Profit.ro.
Acesta a fost elaborat pe baza minutei unei dezbateri organizate de Ministerul Energiei pe 24 martie cu experți din sectorul energetic, administrația publică centrală, mediul academic, companii, asociații profesionale și autorități de reglementare.
În urmă cu o lună, conducerea RADET București anunța că a efectuat un studiu comparativ între costurile pentru consumatori ale sistemului centralizat de încălzire din Capitală și cele presupuse de o centrală termică de apartament, iar concluzia principală a studiului, că încălzirea centrală este semnificativ mai avantajoasă, se baza inclusiv pe premisa „iminenței”introducerii unei taxe de mediu pentru deținătorii de centrale termice individuale.
Astfel, RADET susținea că centralele de apartament „nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății taxei de mediu”, în timp ce, în cazul sistemului de încălzire centrală, „lipsesc accizele de mediu”.
Sursa: realitatea.net