Niciodată oferta partidelor pentru alegătorii băimărenii nu fu mai săracă în candidați ca și anul acesta. Săracă numeric, dar mai ales calitativ. Doar șase oferte, una mai exotică decât cealaltă, în fața cărora băimărenii se află într-o reală dificultate atunci când trebuie să se decidă asupra alesului.
Cum e și firesc, așteptările cele mai mari le au oamenii din partea partidelor care domină scena politică românească, PSD și PNL, că de la mișcarea poporenilor lui Băsescu, adunătura lui Fenechiu, conglomeratul de figuri desprins din bestiarul propus de Cornelia Negruț, ori micuța gașcă de strânsură lui Călin Herțeg, M10 după numele de scenă, nu poți spera la nimic.
La mijlocul celei mai neobișnuite campanii electorale din istoria orașului, constatăm că principalii dușmani ai primarului actual și viitor sunt deja istoviți, și-au terminat combustibilul, nu mai au idei, singura lor speranță rămasă poartă numele DNA. De fapt nu-i rămasă, pentru că numai pe asta au avut-o de la bun început. Incapabili să ducă o campanie electorală în toată regula, deși avantajați de lipsa din scenă a celui mai important personaj din piesă, Tătaru și Țâgârlaș arată că s-au născut obosiți, iar acum trăiesc ca să se odihnească.
Recunosc că le vine greu să apară în fața oamenilor, pentru că n-au ce să le arate, nu sunt credibili atunci când fac negoț cu iluziile ce le bântuie mințile nededate la activități practice. Țâgârlaș sărmanul s-a apucat să adune gunoaiele din zona Barajului, a donat sânge în premieră, le-a vorbit liceenilor despre cățărările sale pe munți, despre cum trebuie să procedeze ca să aibă succes în afaceri, cu toate că el habar nu are de chestiile astea, și-a lucrat abdomenul la sala de forță în ședință publică, a plantat copaci.
A, era să uit, le-a spus băimărenilor cine este, lucru remarcabil de altfel, pentru că deși a fost consilier local în două mandate, dar și candidat la Camera Deputaților, lumea l-a uitat de tot și acum e un veritabil necunoscut. Asta-i soarta celor care nu fac nimic semnificativ pentru comunitate, ci numai în folosul lor și al găștilor care i-au promovat și susținut.
Ca să nu pară un habarnist în administrație, așa cum este de fapt, zilele trecute le-a cerut firmelor care au efectuat diferite lucrări pentru primărie să-i prezinte un raport cu restanțele bănești pe care le au de încasat. La ce i-ar folosi asta, nimeni nu știe. Și, sigur, nici el. Cred că era mult mai interesant pentru alegători dacă le cerea celor care-l înconjoară să-i raporteze ce restanțe au, pe persoană fizică, către bugetele statului senatorul Liviu Titus Pașca, consilierul județean Felician Cerneștean, viitorul consilier local Simion Bizău, sau jurnaliștii casei, justițiarii și apărătorii legii, deformatorii de opinie Ciprian Dragoș și Cătălin Vischi. Atunci când mergi la o întâlnire cu alegătorii însoțit de asemenea personaje n-ai nicio șansă să-le acontezi voturile, ci mai degrabă să primești fluierături și huiduieli cu dedicație.
Nici Florin Țintașu nu are altfel de preocupări. Acesta e primarul care vrea să știe de ce mai există încă țevi din azbest în rețeaua de alimentare cu apă. Insistă să-i dea SC Vital un răspuns la neliniștile sale, dar îl poate avea foarte simplu uitându-se peste proiectul aflat în faza de finalizare, care are scopul de a înlocui toate conductele vechi din rețea. Bagă fitile că Drusal nu lucrează, că nu mai sunt bani la primărie de parcă i-a luat primarul cu el în arest.
Alpinistu’ și Țintașu’ delirează pe două voci anemice. N-au curaj să iasă printre oameni pentru că în afară de iluzii nu le pot oferi nimic. În 1798, atunci când Napoleon Bonaparte a condus acțiunea nesăbuită din Egipt, și-a îmbărbătat trupele spunând: Soldați! Din înălțimea acestor piramide, 40 de secole ne privesc! Astăzi, în Baia Mare, oriunde s-ar duce cei doi candidați ai noului USL local, promisiunile pe care le-ar livra populației ar fi umbrite de realizările Administrației Cherecheș.
În Firiza i-ar privi canalizarea și alimentarea cu apă potabilă realizate după 26 de ani de minciuni. În Baia Mare, Câmpul Tineretului, Podul Viilor, Piața Cetății, modernele străzi Grănicerilor și Electrolizei, Piața Obor, peste tot ar fi înconjurați de locuri de joacă la standarde europene, creșe, grădinițe, școli reabilitate total, autobuze și troleibuze noi, bijuteria numită Parcul Central, spațiile verzi, Parcul Mara, blocurile care și-au schimbat înfățișarea, zona din jurul sălii polivalente, băncile montate, locurile de parcare, curățenia care domnește peste tot și foarte multe alte lucruri.
E limpede că băimărenii nu sunt dispuși să cumpere iluzii de la vânzătorii amintiți. Au trăit cu ele două decenii, știu cum a fost, nu mai vor să repete trista experiență. Vânzătorii de iluzii mai au două săptămâni, până pe 5 iunie, dată în care băimărenii le vor declara oficial afacerea falimentară.
Grigore Ciascai