Producătorul de mobilă Aramis Invest (Vladimir Iacob şi Marius Şelescu) din Baia Mare, compania de agrobusiness Cerealcom Dolj (Mihai Anghel) şi producătorul de cabluri Romcab (Zoltan Proszer) din Târgu-Mureş, sunt cei mai mari exportatori cu capital privat românesc în 2015. Aramis este lider pentru al doilea an consecutiv, în timp ce Romcab a urcat de pe locul zece până pe poziţia a treia.
Cei mai mari trei exportatori cu capital privat românesc au avut anul trecut exporturi estimate de Ziarul Financiar la 400 mil. euro. Spre comparaţie, primii trei exportatori din economie – Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare şi un reprezentant fiscal al grupului american Honeywell – au exporturi estimate la 6 mld. euro.
Din 2011 ZF realizează în fiecare an un top al celor mai mari exportatori cu capital privat românesc pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică şi de la Registrul Comerţului.
„Cred că România nu poate să crească altfel decât prin antreprenorii români, în orice domeniu, de la agricultură până în IT şi tehnologie“, a spus Ioan Iacob-Floria, director financiar (CFO) al Aramis Invest din Baia Mare. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 660 mil. lei (150 mil. euro), în creştere cu 16% faţă de 2014 şi a ajuns la 3.500 de oameni faţă de 2.900 în urmă cu un an.
Producţia de mobilă, cerealele, industria textilă şi de încălţăminte, cablurile electrice, sunt domeniile din care vin cei mai mulţi exportatori români.
Top zece exportatori din economie, format exclusiv din multinaţionale, înregistrează exporturi de 9,7 mld. euro în 2015, potrivit datelor INS, în timp ce top zece companii antreprenoriale trimit peste graniţe produse cu o valoare estimată de ZF la 800-900 mil. euro.
Oarecum surprinzător pentru mulți, județul Maramureș are trei reprezentanți în Top 10, dominat de firma Aramis Invest, care a fost lider și în 2014. Pe locul șase se află Taparo din Târgu Lăpuș, administrator Ioan Filip, iar pe poziția a zecea, ultima din acest top, firma sigheteană Plimob, condusă de Vasile Godja.