În 16 mai 1905, Vintilă I.C. Brătianu publica în ziarul Voința Neamului articolul-manifest Prin noi înșine!, care avea să devină doctrina economică a Partidului Național Liberal, pusă în practică în timpul guvernării din anii 1922-1926.
După un secol, păstrând proporțiile, în Baia Mare, în premieră națională, se încearcă orientarea administrației locale către interesele reale ale comunității, diminuându-se pe cât e posibil influența politicului. Pentru că intenția nu se poate materializa în lipsa unor structuri care să o promoveze și să o pună în practică, la sfârșitul săptămânii trecute a fost constituită Coaliția pentru Baia Mare, o alianță care poate participa la alegerile locale din 5 iunie.
Am mai spus-o, noua construcție a dat peste cap planurile principalelor partide politice, care se așteptau ca lucrurile să se desfășoare după modelul clasic, să se bată între ele și, chiar dacă nu vor câștiga postul de primar, să aibă câți mai mulți aleși în Consiliul Local pentru a putea influența deciziile acestuia. Din cauza asta s-au opus inițiativei, au intervenit pe lângă partidele mai mici ca să nu accepte invitația de a face parte din coaliție, au tras sfori pe la cele mai înalte porți din Capitală.
Asta pentru că liderii locali știau sau cel puțin bănuia ce se va întâmpla la alegeri. Din cauza disperării, Florin Tătaru, candidatul fără șansă, încerca să ducă în derizoriu coaliția catalogând-o drept o pseudomișcare civico-politică de tot râsu-plânsu comunitar. Fraza nu-i aparține, pentru că el nu-i în stare de asemenea alăturări de cuvinte, dar și-a însușit-o. Stai tu liniștit, stai tu, vorba lui Nichita Stănescu, că nu mai e mult și vei vedea cine va râde și cine va plânge în seara zilei de 5 iunie.
Dar să-i lăsăm în pace pe slăbănogii politici, să nu ne pierdem vremea cu ei pentru că nu merită atenție. Dacă la început politicienii și slugile lor radiau de bucurie răspândind informații mincinoase potrivit cărora primarului nu i se deschid ușile partidelor la care bate pentru formarea coaliției, iată că proiectul s-a materializat. Trei formațiuni politice, UNPR, PSRO. PNȚCD și o entitate civică, Forumul Democrat German (FDG), sunt fondatorii Coaliției pentru Baia Mare.
Fac precizarea că legea electorală impune prezența într-o alianță electorală a cel puțin două partide politice, altfel nu se poate prezenta la alegeri. Asta pentru a răspunde celor care susțin că primarul Cătălin Cherecheș ar fi trebuit să candideze din postura de independent dacă tot susține că vrea să se delimiteze de politic. Exista și varianta asta, sigur tot câștigătoare, dar atunci primarul ar fi devenit o marionetă dirijată de consilierii locali, care ar fi acționat în funcție de interesele meschine ale liderilor partidelor din care provin, nu ale comunității băimărene.
Recentul caz al consilierilor Gabriela Hofer și Elena Cărăușan, excluse din PSD pentru că au votat un proiect vital pentru Baia Mare, fără să țină seama de indicațiile politrucilor Zetea și Tătaru, este elocvent în acest sens.
Cătălin Cherecheș este candidatul coaliției, dar nu face parte din nici un partid care o alcătuiesc, fiind reprezentantul FDG, astfel că are statut de independent politic. Primarul are nevoie de un Consiliu Local care să inițieze și să aprobe proiectele care trebuie să așeze Baia Mare acolo unde credem cu toții că îi este locul. Pentru asta s-a format această coaliție, nu a fost un moft al primarului, care oricum ar fi câștigat alegerile fără nici un fel de probleme. A preferat să formeze o coaliție care să propună băimărenilor oameni de calitate, profesioniști în domeniile în care activează, persoane integre, asupra cărora nu planează suspiciuni de nici un fel, care au ca principală preocupare interesele cetățenilor și ale orașului.
Numai răuvoitorii și orbii nu văd realizările ultimilor cinci ani. S-au făcut progrese remarcabile în toate domeniile de activitate, schimbându-se în bine și comportamentul civic al cetățenilor. S-au diminuat actele de distrugere a bunurilor materiale, păstrarea curățeniei în spațiile publice începe să devină o obișnuință, grija față de patrimoniul comun a ajuns la cote rezonabile. Oamenii simt că lucrurile se schimbă, ca atare vor să se implice în acest demers lăudabil.
Sigur că nu au fost numai împliniri, ci și proiecte care au eșuat din start sau n-au fost finalizate din mai multe motive. Acolo unde s-a greșit s-au căutat și găsit soluții pentru ca lucrurile să revină pe făgașul normalității. Pentru a continua tot ce s-a făcut bine este nevoie ca alături de primar să fie o echipă formată din consilieri locali care rezonează cu intențiile și proiectele acestuia.
Coaliția pentru Baia Mare are toate șansele să devină o soluție la multele probleme ale comunității locale. Ea poate fi un model de urmat pentru alte zone din județ sau din țară, sătule de administrația păguboasă exercitată de reprezentanții partidelor politice. Băimărenii au șansa unică de a-și încredința soarta în mâinile unor oameni respectabili proveniți din rândurile lor. Este un experiment care nu are voie să eșueze. Numai reușita lui va obliga clasa politică să se reformeze cu adevărat.
Seculara deviză Prin noi înșine poate fi din nou pusă în aplicare, de data asta nu de către liberalii locali iresponsabili, care își spun fără nici un temei urmașii brătienilor,ci de către cetățenii responsabili ai municipiului Baia Mare. Și sunt convins că vor reuși și de data asta.
Grigore Ciascai