Amenzile pentru abaterile din trafic se măresc chiar în ziua de Paşte. Şi asta, pentru că salariul minim pe economie va fi mai mare. Ca de obicei, impactul creşterii salariale nu va fi unul spectaculos, însă nu se poate spune acelaşi lucru şi despre amenzi.
Salariul minim pe economie va creşte cu 20% de la 1 mai. Şi cum o veste bună nu vine niciodată singură, avem speranţa că traficul va deveni mai liniştit. Altfel spus, amenzile pentru abaterile rutiere vor fi mai mari. Valoarea punctului de amendă este calculată în funcţie de salariul minim şi reprezintă 10 procente din acesta. Astfel, punctul de amendă va ajunge la 125 de lei.
Şoferii grăbiţi peste măsură vor scoate din buzunar chiar şi 2.500 de lei pentru depăşirea limitei de viteză.
Sancţiunile sunt împărţite pe clase, în funcţie de gravitatea abaterilor.
Schimbarea direcţiei de mers fără semnalizare este inclusă în clasa I şi este sancţionată cu maximum 3 puncte de amendă. În aceeaşi categorie intră şi ignorarea culorii galbene a semaforului.
Nerespectarea indicatoarelor şi conducerea maşinilor fără trusă medicală atrag amenzile din clasa a II-a, în valoare de până la cinci puncte.
Şoferii cu permisul expirat vor fi sancţionaţi cu amenzi din clasa a III-a, de maximum opt puncte. Tot aici se încadrează circulaţia cu un autovehicul fără sisteme de iluminare sau avertizare sonoră sau care prezintă defecţiuni ale acestora.
Amenzile din clasa a IV-a însumează chiar şi 20 de puncte. Aici intră circulaţia cu vehicule care au termenul de inspecţie tehnică periodică expirat sau conducerea unor maşini neechipate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă sau polei.