LEGE APROBATĂ Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se alocă bani pentru șomerii care se angajează în alt oraș. Începând cu 1 decembrie vor fi implementate o serie de măsuri în sprijinul șomerilor care doresc sa se angajeze, constând în prime de activare, de instalare și de încadrare, a anunțat ministrul muncii, Dragos Pislaru.
Şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, a decis, miercuri, Guvernul.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, miercuri, că în şedinţa Guvernului a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde măsuri pentru stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile şi combaterea şomajului, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui serviciu, angajatorii, dar şi românii din diaspora.
ÎNTREBARE ŞOC PENTRU ELEVI – “Pe cine ați executa?”
„În mod direct, din punct de vedere tehnic, introducem o primă de activare de 500 de lei pentru orice şomer de lungă durată indemnizat cu venitul minim garantat care îşi semnează un contract de muncă”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru.
El a subliniat că persoanele care vor să beneficieze de aceşti bani trebuie să rămână angajate la acelaşi angajator minimum 3 luni. Bani pentru șomerii care se angajează în alt oraș la o distanță mai mare de 50 de kilometri
„Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei. Spre exemplu, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanţarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj”, precizează Guvernul.
„Introducem în premieră şi redefinim conceptul de sprijin pentru navetă. Discutăm de o primă de încadrare care permite ca orice om din această ţară care doreşte să se angajeze – fiind în şomaj – la mai mult de 15 km de domiciliul său să beneficieze de o subvenţie de 0,5 lei pe km, plafonată la 55 de lei pe zi care să îi permită să se ducă şi să lucreze la distanţă faţă de domiciliu”, a arătat Pîslaru.