SCUMPIRI ALARMANTE Mărfurile au arătat o creştere solidă într-o săptămână dominată de veştile venite de la băncile centrale. Acestea nu prea ne-au dat nicio veste, ca să zicem aşa. Curajosul „nu vedeţi nicio creştere de dobândă”, transmis de Fed, a ajutat la revenirea asseturilor mai riscante, pe fondul slăbirii dolarului american, scrie Ole Hansen, şef Strategie Mărfuri la Saxo Bank.
Indicele Bloomberg Commodity a înregistrat cea mai bună săptămână din ultimele cinci, cu metalele preţioase şi cele industriale pe un trend ascendent.
În pofida unei creşteri de producţie, ţiţeiul s-a calmat, cu privirea aţintită pe posibilitatea ca OPEC şi Rusia să ajungă la un acord în Alger, până mâine, 28 septembrie. Argintul a crescut şi el, în vreme ce aurul nu se grăbeşte să iasă din marja în care oscilează în ultimele 3 luni.
BAIA MARE – Grevă la penitenciar, angajații protestează pentru drepturile salariale
Problemele de producţie au crescut preţul la cafea şi zahăr, în timp ce porumbul şi grâul se luptă cu pragurile de preţ, odată ce a început sezonul de recoltare în SUA.
Temerile privind producţia au menţinut sus preţurile la cafea şi zahăr. Zahărul brut a atins cel mai ridicat nivel de preţ din ultimii patru ani, iar cafeaua Arabica a bătut recordul pe ultimele 19 luni, asta şi pe fondul unui real brazilian vizibil slăbit de fondurile hedge care au început să mai lichideze poziţii lungi.
POATE FI INSTALATĂ PE TELEFON – Aplicaţia care avertizează în cazul unui atac de cord
Zahărul a crescut cu… 40% anul acesta, iar cafeaua Arabica 14%, după ce preţurile au plutit în derivă mai bine de doi ani!
În ultimele două luni, atât porumbul, cât şi grâul au făcut mai multe „încercări” de a-şi reveni de la pragurile scăzute pe care le atinseseră în ultimii doi ani. Un dolar mai slab a ajutat acest demers săptămâna trecută, dar presiunea venită din partea sezonului de recoltare american şi grijile legate de vreme au făcut ca piaţa să nu se întărească prea tare.
Continuarea, AICI.