HARTA SALARIILOR. România se bucură de cea mai rapidă creștere economică din Europa, în 2016, iar acest lucru s-a simțit și în buzunarele românilor. Salariul mediu net a ajuns, în aprilie, la 2.086 de lei, în creștere față de luna precedentă cu 35 lei (1,7%).
Cele mai mari câștiguri fiind în sectorul de tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (5.342 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.169 lei), potrivit datelor Institutului Național de Statistică citate de Agerpres.
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,3%, iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost 116,1%.
Stabilirea salariului net presupune un calcul riguros din partea departamentului de HR al companiilor.
Acesta trebuie să respecte cu strictețe legislația aflată în vigoare și să efectueze un calcul corect, așa că multe companii apelează la un astfel de soft de salarizare, care le permite să stabilească suma exactă pe care o primește angajatul și elimină riscul oricăror greșeli.
Astfel, o parte din salariul brut al angajatului merge la stat.
Sunt acoperite contribuțiile la fondul de șomaj (CFS), care reprezintă 0,5% din sumă, contribuțiile la asigurările sociale (CAS), de 10,5%, dar și contribuțiile la asigurările sociale de sănătate (CASS), în cuantum de 5,5%. La salariu se mai aplică și impozitul pe venit, de 16%, însă anumite categorii, așa cum este cazul multor angajați din domeniul IT, sunt scutite de plata acestei contribuții.
PROIECT – Prima Casă pentru persoanele cu venituri mici
Angajatorii trebuie să asigure, pentru fiecare angajat, contribuția la asigurările sociale (20,8%), o contribuție la fondul de șomaj (0,5%), contribuția la fondul de garantare al plății creațelor salariale (0,25%), contribuția la asigurările sociale de sănătate (5,2%), dar și contribuția la fondul de accidente de muncă și boli profesionale (0,4%).
Unde lucrează românii care încasează cel mai mare salariu net
Bucureștiul își păstrează primul loc în topul orașelor în care oamenii își găsesc cel mai repede de muncă și câștigă cel mai mult. Datele Comisiei Naționale de Prognoză arată că, în Capitală, câștigul mediu net din acest an va fi de 2.813 lei. Și în Ilfov se câștigă bine. Județul ocupă al doilea loc, cu 2.363 de lei salariu mediu net, iar topul este completat de Timiș (2.136 lei) și Argeș (2.050 lei). La polul opus se află Harghita (1.317 lei), Covasna (1.398 lei), Neamț (1.456 lei), Bistrița-Năsăud (1.472 lei) și Bihor (1.490 lei).
Capitala ocupă primul loc și la cât de ușor le este oamenilor să își găsească un loc de muncă, având cel mai mare procent de salariați din populația activă (78,3%).
Și Brașovul are perspective bune de angajare; potrivit datelor furnizate de INS, 67% din populația activă lucrează. Următoarele locuri sunt ocupate de Sibiu și Ilfov (66%), apoi Timișul, unde salariații reprezintă 65% din populația activă.
VENITURI – Cât câștigă un agent imobiliar independent
Situația nu se arată la fel de bună în Teleorman (doar 32,6% din populația activă lucrează), Vaslui (34,6%), Giurgiu (35,4%), Vrancea (36,3%) și Botoșani (34,3%).
În ce domenii lucrează românii plătiți cel mai bine
Cel mai bine plătit român a încasat, anul trecut, 16,3 milioane de lei, adică aproximativ 3,6 milioane de euro, și lucrează în domeniul colectării deșeurilor nepericuloase, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
VENITURI – Cât câştigă lunar “poliţistul vedetă” Marian Godină
La nivelul salariilor medii, domeniul IT rămâne cel mai bine plătit. Un angajat câștigă lunar, în medie, 5.150 lei, iar salariul i-a crescut în ultimul an cu 23%. Pe lista salariilor medii de peste 1.000 de euro pe lună sunt și angajații din industria tutunului, cei care lucrează în industria petrolieră, în asigurări, dar și în aviație.
Cel mai prost plătiți angajați activează în industria hotelieră, și încasează lunar 1.150 lei.
În industria textilă și cea alimentară salariile medii depășesc cu puțin minimul pe economie.
Sursa info