NOUA Noua lege a adopției aduce condiții noi pentru familiile care vor să adopte copiii. Astfel, potrivit noii legi, părinți adoptatori nu vor mai putea alege copiii după etnie, iar după cinci refuzuri, procedura de adopție se oprește, iar părinții vor intra într-un program de consiliere.
NOUA O parte din schimbările pe care noua lege a adopției le aduce au fost prezentate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).
„În normele de aplicare a noii legi am introdus o procedură pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuţilor care au acum şansele cele mai mici de a fi adoptaţi, iar aici ne refeirm la cei care au vârsta peste şapte ani, cei cu handicap, cei care au un frate sau o soră în sistemul de îngrijire socială. Evaluarea familiei a fost reconsiderată, în sensul în care căutăm ca printre cei care vor să adopte să găsim viitori părinţi, testăm aşadar capacitatea de a fi un părinte potrivit, de aceea am eliminat etnia din criteriile de adopţie”, a precizat Gabriela Coman, preşedintele ANPDCA, potrivit Mediafax.
Părinții care vor să adopte nu vor mai putea alege copiii după etnie, așa cum se întâmpla până acum, iar o familie adoptatoare nu va putea refuza mai mult de cinci copii care îi sunt prezentaţi de reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială. În cazul în care adoptatorii refuză de cinci ori procedura de potrivire practică, ei vor fi incluși într-un program de consiliere şi informare care să îi ajute pe viitorii părinţi să identifice probleme care au dus la cele cinci refuzuri.
Noua lege a adopției prevede și realizarea unui registru al copiilor greu adoptabili, în care vor fi incluşi micuţii care, timp de nouă luni de când au fost declaraţi adoptabili, nu au fost integraţi într-o familie ori au fost respinşi de familia adoptatoare, precum şi cei care, în decursul a trei luni, nu au corespuns profilului niciunei familii adoptatoare.
Noua lege a adopției. Proceduri de adopție flexibilizate
Prin noua lege a adopției, a fost flexibilizată procedura de potrivire inițială între copiii adoptabili și familiile atestate. Această etapă se va realiza direct la nivel județean sau, după caz, de sector, on-line, prin intermediul RNA (Registrul Național pentru Adopții). Astfel, lista adoptatorilor pentru fiecare copil va fi generată și vizualizată instantaneu la nivelul compartimentului de adopții care răspunde de copil, cu eliminarea solicitărilor repetate de noi liste pe suport de hârtie, și implicit a corespondenței purtate între instituțiile de la nivel local şi central, așa cum necesita procedura anterioară.
Pentru copiii aflați în îngrijirea statului, adopția va putea fi stabilită și în cazul în care părinții/rudele care au putut fi găsite declară că nu doresc să se ocupe de copil, însă, ulterior, refuză să semneze declarațiile care ar permite declararea ca adoptabil a copilului. De asemenea, atunci când părinții și rudele copilului de până la gradul al patrulea nu sunt găsite după o perioadă de 6 luni de la instituirea măsurilor de protecție specială, vor putea fi demarate procedurile de adopție.
Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat. Obținut în urma deciziei unei instanțe de judecată, statutul va fi valabil până la încuviințarea adopției sau până ce copilul împlinește vârsta de 14 ani.