SE ÎNTÂMPLĂ ŞI LA CASE MARI. Teoretic, 5.443 de drogaţi bucureşteni se ”reintegrează social şi professional”, din 2013 încoace, cu ajutorul sumei de 500.000 de euro alocaţi de Primăria Capitalei. Practic, în septembrie va avea loc o întâlnire ”cu scântei” pe tema Strategiei Naţionale Antidrog, care a fost finanţată doar pe hârtie, uneori nici atât – ceea ce juridic înseamnă caz penal pentru autorităţile publice locale!
Conform Strategiei Naţionale Antidrog, aşa cum este menţionată în HG 784/2013, toate autorităţile publice locale, respectiv Consilii Judeţene şi orăşeneşti din România, sunt obligate să acorde anual un buget pentru prevenirea consumului de stupefiante. Conform datelor Centrului Internaţional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO), nici măcar 80% din judeţe nu au alocat vreun ban pentru această strategie, lucru care bate la porţile Codului Penal.
Printre cei cu bilă albă se numără Primăria Municipilui Bucureşti, care a aprobat alocarea, pentru perioada octombrie 2013 – iulie 2017, sumei de 500.000 de euro în vederea reintegrării sociale și profesionale a 5.443 consumatori de droguri. Dar…
Nu se știe dacă bani au fost folosiți sau au rămas necheltuiți – recent, primarul general Gabriela Firea a anunţat că a găsit necheltuiţi 200 de milioane de euro în bugetul Primăriei – nu există rapoarte anuale privind eficiența investiției, adică nu se ştie câţi drogaţi şi-au găsit de muncă prin acest program, iar ceea ce este mai grav e că nu se știe nimic despre distribuția concretă a banilor cheltuiţi.
Bălăceanu-Stolnici solicită o întâlnire cu Gabi Firea pe problema drogurilor
Un scandal pe problema Strategiei Naționale Antidrog este pe cale să explodeze în septembrie, când preşedintele CIADO, Constantin Bălăceanu-Stolnici, a solicitat Prefecturii o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Capitalei (PMB) și Primăriilor de sector, pe problema creșterii numărului de consumatori de droguri de la 100.000 în 2005, la peste 1.000.000 în prezent.
Motivul acestei evoluţii: primăriile nu au alocat fonduri în vederea prevenirii consumului de droguri – conform Strategiei Naționale Antidrog – ci doar pe cumpărare de seringi (drogații primesc gratuit seringi noi pentru a nu se îmbolnăvii de SIDA) și conferințe. CIADO consideră că nealocarea de fonduri pentru prevenție, conform cerințelor Strategiei (HG 784/2013) constituie caz penal pentru reprezentanții administrațiilor locale din toată țara!
Sursa info