Acasăoameni noiNU-S DE CAPUL LOR - Restricții pentru străinii care vor să cumpere...

NU-S DE CAPUL LOR – Restricții pentru străinii care vor să cumpere terenuri agricole în România

spot_img

DISTRIBUIȚI

NU-S DE CAPUL LOR. Ei trebuie să facă dovada că vor fi rezidenți în România pentru minimum cinci ani și să se angajeze că vor cultiva pământul.

NU-S DE CAPUL LOR. Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect prin care va activa aceste filtre astfel încât românii să fie favoriți atunci când vine vorba de cumpărarea terenurilor.

NU-S DE CAPUL LOR. Potrivit statisticilor la nivel european, aproape 40% din terenul agricol al țării noastre este controlat de străini.

Începând cu anul 2012, cetățenii străini din țări membre UE/SEE pot dobândi teren în România pentru reședințe secundare. Prin urmare, în prezent, un cetățean dintr-un stat membru UE/SEE poate dobândi imobile (casă, teren, apartament etc.) în aceleași condiții ca și un cetățean român, prin vânzare-cumpărare, schimb, donație sau alt tip de act de transfer al proprietății, însă destinația imobilului trebuie să fie aceea de reședință secundară*.
*) Reşedinţa persoanei fizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară. Spre deosebire de domiciliu, reşedinţa este facultativă şi temporară. O persoană fizică poate avea o singură reședință pe teritoriul unui stat.
Reglementarea legală

Conform art. 4 din Legea nr. 312/2005, cetăţeanul unui stat membru nerezident în România, apatridul nerezident în România cu domiciliul într-un stat membru, precum şi persoana juridică nerezidentă, constituită în conformitate cu legislaţia unui stat membru, pot dobândi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru reşedinţe secundare, respectiv sedii secundare, la împlinirea unui termen de 5 ani de la data aderării României la Uniunea Europeana (1 ianuarie 2007). Prin stat membru se înțelege orice țară membră a Uniunii Europene sau a Spaţiului Economic European. Acest termen s-a împlinit la 1 ianuarie 2012.
Art. 5 din aceeași lege prevede și posibilitatea dobândirii, de către cetățenii străini menționați mai sus, a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole, pădurilor şi terenurilor forestiere la împlinirea unui termen de 7 ani de la data aderării României la Uniunea Europeană. De asemenea, și acest termen s-a împlinit, la data de 1 ianuarie 2014.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA