STRIGĂTOR LA CER. La mai bine de un an de la începerea lucrărilor de modernizare a centrului municipiului Sfântu Gheorghe, locul în care ar fi trebuit să fie ridicată o colină în formă de balaur este încă o uriaşă movilă de pământ.
Asta pentru că Primăria nu a ştiut că are nevoie de un aviz de la Ministerul Apărării. Autorităţile locale au început din nou demersurile pentru aprobarea documentaţiei de urbanism. Până atunci, însă, muntele de pământ tronează la intrarea în Prefectură.
Tot centrul municipiului Sfântu Gheorghe a fost răscolit în mai anul trecut de excavatoare. Atunci a început proiectul de modernizare, care urma să dea o nouă înfăţişare Pieţei Libertăţii. Pietonala, fântânile arteziene şi spaţiile de relaxare sunt gata. Lipseşte, însă, colina în formă de balaur, care să facă legătura cu semnificaţia numelui oraşului.
Sorina Secelean, reporter Digi24 Braşov: „Proiectată între Parcul Elisabeta şi clădirea Prefecturii, respectiv cea a Consiliului Judeţean, colina ar fi trebuit să fie o prelungire a spaţiului verde, care să delimiteze zona pietonală a oraşului, de centrul istoric. Deocamdată, tot ce putem vedea este o mare movilă de pământ, care va rămâne aici până când va fi aprobat noul Plan Urbanistic Zonal.”
„Arată foarte urât, ar trebui să facă ceva. ”
***
„Sper să se rezolve. Că de partea asta suntem mândri, de partea aceasta (arată) nu prea.”
Chiar înainte să înceapă lucrările, Primăria a fost notificată de prefectura că pe acel sector planul urbanistic zonal nu poate fi aprobat pentru că lipsea un aviz de la Ministerul Apărării.
Birtalan Erzsébet-Csilla, arhitectul şef al Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe: „Anterior Legii Urbanismului, toate documentaţiile de urbanism s-au aprobat pe baza Legii 50. Ulterior, a intrat în vigoare Legea 350, care nu subliniază că ar trebui să solicităm şi în acele zone de care nu sunt interesate aceste Ministere, aviz de la dânşii.”
Sebastian Cucu, prefectul judeţului Covasna: „Da, este necesar şi acest aviz, dacă nu l-au obţinut, înseamnă că trebuie să îl obţină. Trebuie eliberată zona şi adus terenul la situaţia anterioară lucrărilor.”
Acum, municipalitatea a început din nou demersurile pentru aprobarea documentaţiei de urbanism.
Antal Árpád András, primarul municipiului Sfântu Gheorghe: „Cine decide în ceea ce priveşte treburile urbei? O persoană care a fost numită de la Bucureşti sau 21 de consilieri care au fost aleşi de către cetăţeni?”
Centrul oraşului Sfântu Gheorghe a fost modernizat cu bani europeni, printr-un proiect de două milioane de euro. În schimb, pentru colina în formă de balaur, ar fi urmat să fie investiţi din bugetul local 300.000 de euro.
Sursa info