CE SĂ MÂNCĂM ÎN NOAPTEA DINTRE ANI Noaptea de Revelion este un prilej de sărbătoare alături de cei dragi. Atmosfera de familie, urările calde și mirosul de brad contribuie la crearea unei seri perfecte.
CE SĂ MÂNCĂM ÎN NOAPTEA DINTRE ANI Dar pentru ca petrecerea să fie cu adevărat reușită, masa festivă dintre ani trebuie să conțină preparate, nu doar gustoase, dar care să ne aducă noroc în noul an, scrie Digi24.
Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obiceiuri pe care le practică în prag de an nou şi despre care cred că le vor purta noroc.
Să ai bani în buzunar, să porţi o haină roşie iar peştele să nu lipsească de pe masa de Revelion sunt doar câteva dintre tradițiile românilor pentru a avea un an cât mai prosper.
Pentru crearea unui meniu norocos în noaptea de Revelion e bine să includem alimente precum: struguri, pește, carne de porc și leguminoase.
Tradiţia spune că peştele nu trebuie să lipsească din meniul petrecerii dintre ani. Ar avea darul de a aduce noroc şi bunăstare în case.
Pe lângă partea simbolistică, peștele își revendică un loc de vârf în alimentația noastră, prin numeroasele beneficii nutriționale.
Pe lângă faptul că este foarte delicios și sănătos, peștele mai are avantajul că poate fi preparat în diverse feluri: la cuptor, la grătar, poate fi prăjit și consumat alături de diferite garnituri sau sosuri, după preferințe.
Printre alimentele norocoase din noaptea de Revelion se numără și leguminoasele (fasole, linte, mazăre, soia, năut). Sunt pline de nutrienți și au puține calorii, iar cu puțina inspiraţie.
Putem face din rețetele bazate pe leguminoase adevărate delicii culinare. Se pot găti în diverse moduri: supe, iahnie, piure, chiftele sau se pot adăuga în salate.
Obiceiul de a se mânca 12 boabe de struguri la miezul nopții de Revelion este preluat de la spanioli. Fiecare reprezintă o lună din anul ce urmează. În funcție de cât de dulce este, așa va fi și luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.
Prezența porcului pe masa de Revelion este deja o obișnuință. Porcul înseamnă prosperitate, nu degeaba majoritatea pușculițelor au formă de purceluși. Preparatele din carne de porc sunt numeroase, însă friptura pare a fi favorita românilor. Și pentru că nimic nu ne deschide mai abitir apetitul pentru vin decât o friptură reușită, e foarte importantă să alegem vinul roșu sec, care este potrivit pentru a fi savurat alături de acest fel de mâncare. Alte produse culinare care aduc noroc dacă sunt consumate la cumpăna dintre ani sunt tortul sau prăjiturelele în formă circulară, care simbolizează veșnicia.
Indiferent de locul unde alegem să petrecem Revelionul, sau superstițiile în care credem sau nu, un meniu delicios reprezintă un aspect important al acestei sărbători pentru a păși cu mai mult optimism în noul an.