ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR Mai sunt doar opt zile până la sfârșitul anului, iar, în acest timp, românii se gândesc la sărbătoarea Crăciunului și la petrecerea de sfârșit de an. Odată cu trecerea în anul 2017, locuitorii țării noastre trebuie să aibă cunoștință de aceste opt aspecte fiscale:
- Cota de TVA se va modifica de la 20% la 19% , pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care sunt supuse cotei standard de TVA, conform Art. 291 din Legea 227/2015, relatează Bugetul.ro.
- Pentru persoanelor fizice care realizează, începând cu anul 2017, venituri din investiții și/sau din alte surse, contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabilește de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală prevăzută la Art. 179 alin. (2), pe baza informațiilor din declarația privind venitul realizat sau din cele privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum și pe baza informațiilor din evidența fiscală. Astfel, indiferent de statutul dumneavoastră (salariat, pensionar, etc), impozitul și contribuția la sănătate se va realiza în conformitate cu Art.176 si 179 din Legea 227/2015.
- Inventarierea are drept scop stabilirea situației reale a tuturor elementelor patrimoniale de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii, precum și a bunurilor materiale aparținând altor unități, persoane juridice sau fizice și care temporar se află în păstrarea unității, în custodie, comodat, închiriate, pentru reparare și prelucrare ori sub orice altă formă prevazută de lege.
Inventarierea patrimoniului trebuie efectuată de toate persoanele juridice prevăzute la Art. 1 din Legea nr. 82/1991 (SRL, SA, PFA, etc.), iar la încheierea exercițiului financiar trebuie să:
– solicitați fiecărui furnizor un „Extras de cont” și fișa de cont,
– să trimiteți fiecărui client un „Extras de cont” în vederea confirmării soldului,
– societățile care au stocuri de marfă, materie primă, consumabile, etc. au obligația să întocmească stocul.
La dosarul de inventariere se vor anexa extrasele primite, trimise și stocul primit de la contribuabil. Inventarierea este obligatorie din punct de vedere legal, iar dacă nu este realizată, aceasta poate atrage o serie de sancțiuni din partea organelor fiscale.
Continuarea, AICI.
Sursă foto.