Acasăoameni noiACHIZIȚIE – România cumpără arme de ultimă tehnologie în valoare de 1,6...

ACHIZIȚIE – România cumpără arme de ultimă tehnologie în valoare de 1,6 milioane de euro

spot_img

DISTRIBUIȚI

ACHIZIȚIE  Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a declarat, vineri, că cele patru corvete pe care Armata Română intenţionează să le achiziţioneze reprezintă un produs „de ultimă tehnologie”.

„Avem în vedere un plan care răspunde la cel puţin trei aşteptări. E un produs nou, de ultimă tehnologie, (…) chiar de ultimă oră. Va fi produs în România, cu implicarea agenţilor economici de la noi şi dă un semnal puternic pentru ceea ce înseamnă nevoia de capabilitate nouă la Marea Neagră pentru forţele noastre navale. Aceste patru corvete, odată achiziţionate, ar urma să acţioneze ca un grup cu cele două fregate, grupare care poate fi pusă şi la dispoziţia NATO prin rotaţie”, a spus Motoc, la repetiţiile pentru parada militară de 1 Decembrie.

El a precizat că, deocamdată, a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern pe acest subiect. „E probabil cel mai avansat exerciţiu de transparenţă care s-a practicat vreodată în România pentru o achiziţie de o asemenea anvergură”, a afirmat Motoc.

„Valoarea estimată (…) – e vorba de 1,6 miliarde de euro pentru a achiziţia a patru corvete pentru un acord care s-ar derula pe parcursul a şapte ani, cu o primă livrare la doi ani şi jumătate de la încheierea contractului. Corvetele sunt practic capabilitatea ideală pentru misiunile din zona de litoral”, a explicat ministrul.

El a amintit că au fost examinate iniţial 13 opţiuni, din care au fost selectate patru ca fiind corespunzătoare cerinţelor formulate de Forţele Navale. Motoc a precizat că, din cele patru, singura companie care are o societate în România este Damen din Olanda.

„Procedura pe care o avem în vedere este perfect în acord cu legislaţia comunitară şi cu cea naţională, odată ce toate actele normative necesare vor fi completate. În esenţă, ideea este că orice ţară are dreptul să-şi definească, atunci când se justifică, un interes esenţial de securitate. Aici interesul esenţial de securitate este ca navele să se producă în România pentru a avea securitatea aprovizionării şi după aceea securitatea mentenanţei”, a susţinut ministrul Apărării.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA