AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 23 octombrie

CALENDAR RELIGIOS – 23 octombrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

CALENDAR RELIGIOS – Ortodox – Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului; Sf. Ier. Ignatie, patriarhul Constantinopolului

Greco-catolic – Sf. ap. Iacob, rudenia Domnului

Romano-catolic – Sf. Ioan din Capistrano, pr.

Iacob a fost unul dintre cei patru fraţi, Iacob, Iosif, Simon şi Iuda, fii ai lui Cleopa şi ai Mariei, verişoară a Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria.

Pe Iacob îl chema Iacob al lui Alfeu deoarece tatăl sau, Cleopa, purta şi acest nume. Iar pentru a putea fi deosebit de Iacob, fiul Salomeei şi al lui Zevedeu, acesta mai este cunoscut şi sub denumirea de „Iacob cel mic”. Astfel, Sfântul Apostol Iacob îl văzu pe Domnul Iisus Hristos Înviat.

Mai mult, acesta era încredinţat de învierea morţilor, fapt combătut de saduchei, motiv pentru care aceştia îl urau. La conducerea acestora se află Ana cel tânăr, fiul al arhiereului Ana, personaj care luptase din toţi rărunchii pentru răstignirea Mântuitorului. În anul 62, pe când Sfintele Paşti erau sărbătorite, saducheii se folosesc de faptul că noul procurator, Albin, care a fost numit în locul lui Festus, cel care murise, nu ajunsese încă pentru a-şi lua slujba în primire şi plănuiesc să îl omoare pe Sfântul Apostol Iacob, scrie calendarulortodox.ro

a-fost-primul-episcop-al-iersualimului-credinciosii-il-praznuiesc-pe-sfantul-iacob-ruda-domnului

Potrivit istoricului Eusebiu de Cezareea, episcopul Ierusalimului se urcă pe cea mai înalta platforma a templului de unde îndemna poporul să renunţe la credinţă în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Totuşi, Iacob, rudă Domnului mărturiseşte cu şi mai multă tărie credinţă în Mântuitorul nostru, motiv pentru care este aruncat de la acea înălţime mare.

Totuşi, acesta nu muri pe loc, apucând să se roage la bunul Dumnezeu spunând: „Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, că nu ştiu ce fac”. Un filu al lui Rehav, care era şi preot, îi ia apărarea sfântului însă puţin cam prea târziu dat fiind faptul că un pagan din mulţime apucă să îl lovească în cap pe Sfântul nostru Apostol Iacob, care îşi da sufletul în mâinile bunului Dumnezeu.

În anul 50 s-a ținut la Ierusalim cel dintâi sinod, sinodul apostolic care avea să arate în mod oficial hotărârea Bisericii cu privire la învățătura despre primirea păgânilor în Biserică. Acest sinod a fost prezidat de către Sfântul Apostol Iacob. Cel dintâi Episcop al Ierusalimului a alcătuit Sfânta Liturghie care îi poartă numele pe care a lăsat-o moștenire prin viu grai urmașilor săi. Aceștia au scris-o mai târziu, adăugându-i rugăciuni. Sfântul Vasile cel Mare (†  379) a prescurtat Liturghia Sfântului Apostol Iacob și a alcătuit-o pe sa.
Începând cu secolul al VI-lea sau al VII-lea Liturghia Sfântului Iacob a fost înlocuită cu cele „Constantinopolitane”. Ea se oficiază numai o dată pe an, la 23 octombrie, în Patriarhia din Iersualim.
Sfântul Ioan Gură de Aur a prescurtat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a alcătuit-o pe a sa care se oficiază în tot restul anului. Aceasta este cauza asemănării celor trei Sfinte Liturghii.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA