EXPERT AMERICAN ANTICORUPȚIE Avocatul și expertul anticorupție american, Robert Carmona-Borjas, a dezvăluit într-un articol publicat pe data de 1 octombrie 2016 în publicația The Hill, din Washington DC, riscurile pe care activitățile abuzive ale DNA le au asupra drepturilor omului, vieții private și democrației din România.
După ce scoate în evidență succesele DNA, așa cum rezultă acestea din sondaje sau diferite statistici, autorul vorbește despre o „latura mai întunecată” a luptei anticorupție din România.
„Este deja o rutină pentru mass-media din România să staționeze echipe de filmare în fața sediului DNA, pentru a prinde imaginea zilei cu o personalitate politică în cătușe, deplasându-se spre mașina poliției”, a spus autorul, iar „acest fapt ridică unele probleme”.
Prima problemă este potențialul enorm ca lupta anticorupție să fie folosită „pentru plata polițelor [personale] și urmărirea rivalilor”, dată fiind ușurința cu care se poate deschide un dosar și porni o „investigație compromițătoare care poate pune capăt unei cariere”.
A doua problemă e legată de încălcarea drepturilor omului și a respectului vieții private.
„DNA-ul este foarte dependent în acuzare de interceptările telefonice și alte probe furnizate de către serviciile de informații românești, inclusiv SRI”, a spus autorul.
Acesta a făcut referire la istoria din perioada comunistă, când Securitatea lui Ceaușescu comitea abuzuri „la scară largă”, lucru continuat și după căderea comunismului.
„În 1996, avertizorul de integritate din SRI, Constantin Bucur, a divulgat dovezi că serviciul a fost angajat într-un program secret și ilegal de ascultare a telefoanelor politicienilor, funcționarilor publici și jurnaliștilor”, a spus autorul.
Mai recent, „cu doar câteva zile în urmă, un tribunal din București a exclus interceptări și alte probe obținute ilegal din dosarul DNA, având ca obiect acuzația de luare de mită formulată împotriva Liei Olguța Vasilescu, primarul orașului sudic, Craiova”, a mai spus autorul.
A treia problemă este legată de „șocanta” diversitate a acuzațiilor care fac obiectul anchetelor DNA.
„DNA investighează tot felul de infracțiuni, de la spălare de bani și evaziune fiscală, până la fraude mărunte. Un politician este chiar acuzat de DNA că a condus fără permis”, a spus Carmona-Borjas.
Aici a dat și exemplul lui Gabriel Oprea, care este acuzat de către DNA pentru ucidere din culpă, făcându-l pe autor să se întrebe dacă „ar trebui procurorii anticorupție să investigheze astfel de lucruri”.
Autorul invită, însă, să se privească dincolo de cazurile trimise în judecată, la cele care nu avansează deloc și la potențialul de șantaj pe care acestea îl au.
„Ca tânăr avocat în țara mea natală, Venezuela, am întâlnit ofițeri de poliție și din serviciile militare care șantajau tot timpul. Victima era luată pentru interogatoriu, i se prezentau unele dovezi de un anumit fel și i se spunea că acuzația putea fi clasată în schimbul a ceva. Acel ceva putea fi o probă împotriva unui pește mai mare. Sau, cel puțin în Venezuela, ar putea fi bani”, a spus autorul.