INSTANȚA SUPREMĂ A DECIS Judecătorii instanței supreme au decis că polițiștii de la Rutieră sunt singurii care pot cere propretarului unui autovehicul date despre identitatea persoanei căreia ia încredințat mașina pentru a circula pe drumurile publice. Astfel, agentul constatator nu poate da sancțiuni acelei persoane, care a condus, pe baza declarației proprietarului.
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, au decis judecătorii ICCJ, în sentința din 19 iunie.
Astfel, Curtea a spus că polițistul local NU poate să-i ceară șoferului informații cu privire la cine i-a dat dreptul să conducă mașina respectivă și nici nu-i poate aplica amenda din Codul rutier pentru că a refuzat să dea detalii. Referirea la polițistul local nu există în textul de lege pe care l-a analizat Curtea, dar există referirea expresă la cel rutier.
Referirea la polițistul local nu există în textul de lege pe care l-a analizat Curtea, dar există referirea expresă la cel rutier. De altfel, referiri la polițistul local nu se regăsesc nicăieri în Codul rutier, tocmai de aceea, decizia de ieri a Curții e un indicator important la acest capitol, potrivit avocatnet.ro.
Citește continuarea articolului, AICI.
Sursă foto.