Acasăoameni noiZIUA MUNCII - Care este semnificaţia zilei de 1 Mai pe care...

ZIUA MUNCII – Care este semnificaţia zilei de 1 Mai pe care o sărbătoresc românii

spot_img

DISTRIBUIȚI

ZIUA MUNCII Puțini știu de fapt care este semnificația zilei de 1 MAI. La originea acestei zile a stat reducerea normei orare zilnice decretată de Congresul Internaționalei Socialiste în 1889, care a fost comemorată pe atunci cu manifestații muncitorești.

În anul 1886, pe data de 1 mai în Chicago au început mai multe proteste făcute de muncitori. Pe atunci au ieșit în stradă sute de protestatari care cereau reducerea normei de muncă la 8 ore pe zi, fără reducerea salariului.

După trei zile, câțiva muncitori s-au alăturat unui alt protest alături de angajaţi ai unei întreprinderi de prelucrare a lemnului. Imediat, poliția a intervenit și a ucis patru protestatari, iar multe ale persoane au fost rănite din cauza forțelor de ordine.

În cursul aceleiași zilei, un grup de manifestanți a aruncat o bombă asupra forțelor de ordine. Numărul greviștilor se ridicase deja la 65.000.

Ulterior, 7 polițiști au fost uciși, iar 66 grav răniți. Riposta forțelor de ordine nu s-a lăsat așteptată: 200 de protestatari au fost împușcați, mulți dintre ei mortal.

Drept urmare, la originea semnificației zilei de 1 Mai, devenită Ziua Muncii, stă reducerea normei orare zilnice la 8 ore.

În România, data de 1 MAI, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I.

În timp, a devenit o sărbătoare tolerată, dar ignorată de cele mai multe ori în publicaţiile vremii, cum era spre exemplu Adevărul.

În perioada comunismului, de 1 Mai erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara.

Mii de oameni care purtau ținute festive defilau pe străzile marilor orașe. Ei scandând lozinci pro-comuniste și purtând pancarte.

După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie.

Data de 1 mai a devenit astfel una dintre cele 14 zile libere din acest an, care au fost stabilite pentru sărbători publice sau religioase.

sursa INFO

sursa FOTO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA