ATENȚIE BĂIMĂRENI! La scurt timp după ce Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cod galben de vânt în zonele joase ale județului Maramureș, în Baia Mare vântul puternic și-a făcut deja simțită prezența.
Proprietarul unui autoturism marca Opel, parcat pe bulevardul Traian din municipiu, a fost păgubit serios după ce o bucată de tencuială de pe un bloc s-a desprins, din cauza vântului puternic, și a căzut peste mașină.
Proprietarul mașinii va fi nevoit să dea în judecată asociația de proprietari a imobilului repsectiv pentru a-și recupera paguba. Din fericire nimeni nu a fost rănit.
Băimărenii sunt atenționați să circule cu mare atenție prin oraș în astfel de condiții meteorologice pentru a preveni posibile tragedii.
Actualizare:
Am fost contactați de către președintele asociației de proprietari a imobilului unde s-a produs incidentul. Mircea Sabău spune că o întâmplare asemănătoare a avut loc și în primăvara anului trecut, însă pe partea dinspre bulevard. Acesta spune că la nivel de asociație, unde activează voluntar, s-au făcut demersuri începând de la ISU și până la primărie, dar deocamdată nu s-a intervenit. Blocul se află pe lista imobilelor care urmează să beneficieze de fonduri în cadrul proiectului de reabilitare termică, arată președintele asociației de proprietari, dar nu se știe când vor fi demarate lucrările.
„Noi am făcut demersuri, am făcut adresă la ISU să vină să ne dea jos ornamentele de pe blocul turn, ne-a trimis primăria adresă. Am făcut dosar de reabilitare a blocului, pentru reabilitare termică. Dosarul a fost aprobat, dar asta durează, eu știu, poate numai pe la anul. Cu domnul Bolchiș am vorbit (Radu Bolchiș, director în Primăria Baia Mare n.r.) cu fondurile europene, dar nu se știe dacă va intra anul acesta în reabilitare sau nu. În dosar avem trecut și reabilitarea liftului, acoperișului și anveloparea”, spune Mircea Sabău.
„Noi, locatarii, nu putem să facem nimic”
Președintele asociației spune că a vorbit cu proprietarii despre această problemă, însă oamenii sun neputincioși: nu au cum să dea jos elementele periculoase de unii singuri. Ar fi necesară intervenția autorităților pentru a nu exista riscul unor incidente.
„Noi suntem benevoli, și eu și administratorul. Suntem doar așa.. Nici la noi nu ar fi asociație de proprietari dacă nu ar fi lift. Deschidem doar o dată la două luni asociația, bani se iau doar pentru curent și lift. Suntem 48 de apartamente. (…)De la etajul 7 a căzut tencuiala. Ce mi-a dat primăria și poliția locală (adrese n.r.) le-am dat mai departe locatarilor, să își dea jos tencuiala, dar nu pot. La blocurile turn, mai ales vizavi de Mara, cad ornamentele. Există pericolul să mai cadă ornamentele și de pe alte blocuri. Și pe bulevardul București stau să cadă toate. Noi, locatarii, nu putem să facem nimic”, ne-a mai spus Mircea Sabău.
Autoritățile locale trebuie să intervină
Deoarece este vorba despre siguranța publică, autoritățile locale, de la Primărie și ISU, ar trebui să intervină pe toată raza orașului pentru a îndepărta elementele care pot provoca tragedii. Din păcate, România este încă țara unde birocrația e mai presus de interesul cetățenilor, astfel că se fac adrese peste adrese, dar efectiv nimeni nu face nimic practic. Astăzi, victima a fost doar o mașină. Mâine, victima ar putea fi un om, un copil. Și atunci cine va răspunde?
Adrian Barbur
Sursă foto: Vasile Dale