SĂPTĂMÂNA ALBĂ Începând de luni, 20 februarie, creştinii ortodocşi intră în ultimele şapte zile pregătitoare pentru Postul Paştelui. Perioada este numită Săptămâna brânzei sau Săptămâna albă şi e menită să-i pregătească pe credincioşi pentru pocăinţă şi postul care vor urma, scrie Observator.
SĂPTĂMÂNA ALBĂ În aceste zile nu se mai consumă carne, dar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la peste, ouă, brânză şi lapte.
Perioada este cunoscută şi sub denumirea de „Săptămâna nebunilor”, întrucât se spune că în aceste zile doar prostii sau urâţii satelor se grăbesc să se însoare.
Postul Paştelui începe luni, 27 februarie, fiind cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an.
Durează patruzeci de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.
Prima zi a Săptămânii Albe poartă numele de Lunea albă sau Lunea burdufului. Asta pentru că atunci este tăiat burduful pentru brânză.
Se spune că în cea de-a două zi a săptămânii sau Marţea albă este indicat să mănânci brânză. Dacă vei spală haine sau îţi vei face baie, atunci îţi va albi părul.
A treia zi a Săptămânii Albe este cunoscută şi sub numele de Miercurea albă. De asemenea, este bine să eviţi să îţi speli părul, pentru că altfel vei albi prematur.
Ziua de joi a acestei săptămâni poartă numele de Joia necurată. Femeile ar trebui să spele cămăşile pentru a fi albe pe parcursul anului.
Însă nu au voie să toarcă, altfel îşi pun în pericol soţii care sunt în pădure cu diverse treburi. Un alt lucru ce trebuie menţionat în legătură cu ziua de joi este acela că mai poartă o denumire: Joia furnicilor. Femeile vor face turte folosind mălai sau făină.
Le vor pune pe muşuroi pentru că insectele să aibă cu ce să se hrănească, iar în timpul verii să nu le aducă pagube.
În ziua de vineri nu se mănâncă decât seara. Ortodocşii ţin post în timpul zilei şi se roagă. Astfel, îşi vor curăţa sufletul, iar în casă totul va fi bine.
În anumite zone rurale ale ţării în special tinerii respectă aceste obiceiuri pentru a avea o căsnicie fericită şi cu noroc.
În ziua de sâmbătă, cunoscută şi ca Sâmbăta albă, este bine să nu se toarcă. Altfel, fructele vor face viermi. Dacă vrei să te speli pe cap, deşi ar fi bine să eviţi lucrul acesta, atunci ar trebui să pui în apă o bucată de brânză.
Ultima zi a săptămânii, duminică, marchează lăsată secului de brânză. Este, de asemenea, ultima zi dinaintea Postului Paştelui.
sursa INFO