ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA CSM Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri dimineața la şedinţa CSM, unde s-a hotărât cu unanimitate de voturi să fie sesizată CCR în privinţa Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului de modificare a codurilor penale.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat în unanimitate, la vedere, sesizarea Curţii Constituţionale cu un conflict de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea executivă, în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marţi noapte de Guvern, fără avizul CSM.
Iniţiativa de sesizare a CCR a fost a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, fiind susţinută şi completată de membrii CSM.
Andrea Chiş, membru CSM, a spus că sesizarea ar trebui completată cu o cerere ca în decizia Curţii Constituţionale, în cazul în care se va constata existenţa unui conflict de natură constituţională între cele două puteri, să se arate şi care sunt consecinţele ordonanţei de urgenţă. Ea a precizat că CCR ar putea să se pronunţe expres şi asupra valabilităţii OUG de modificare a codurilor penale, conform Vocea.biz.
Un alt membru al CSM a arătat că nu credea că va ajunge să vadă un astfel de mod de a legifera într-o ţară democratică. Acesta a arătat că în cadrul sesizării privind existenţa unui conflict de natură constituţională ar trebui să fie vizat implicit faptul că CSM a fost în imposibilitatea de a da aviz pe OUG de modificare a codurilor penale, întrucât Guvernul a adoptat deja ordonanţa.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a spus că în sesizarea CCR trebuie să se arate că Executivul trebuie să aibă în vedere principiile constituţionale atunci când legiferează şi să fie conştient de faptul că nu poate depăşi acest cadru legal, iar Curtea Constituţională să se pronunţe şi asupra consecinţelor actului normativ.
Sursă info.
Sursă foto.