În România, mortalitatea care ar fi putut fi evitată prin intervenţii corespunzătoare de asistenţă medicală este cea mai ridicată din UE pentru femei şi a treia cea mai ridicată pentru bărbaţi, după Letonia şi Lituania. Asta, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind starea de sănătate a României, relatează Gândul.
„Aproximativ 53 867 de decese au fost considerate ca fiind evitabile în 2014. Bolile cardiace ischemice au reprezentat 31,4 % din aceste decese evitabile prin asistenţă medicală. Alte cauze importante ale deceselor evitabile prin asistenţă medicală au fost boli cerebrovasculare (23 % din total) şi bolile hipertensive (12,9 % din total)”, se arată în raport.
Chiar dacă au scăzut în ultimii ani, în special în rândul persoanelor sub 65 de ani, România a avut întotdeauna printre cele mai mari niveluri de mortalitate cauzată de cancer de col uterin din întreaga UE.
„Acest lucru a fost atribuit unei lipse de depistare sistematică a bolilor şi gradului slab de acoperire. Spre exemplu, în 2014, 27 % dintre femeile cu vârsta între 20-69 de ani au raportat că au făcut testul de depistare a cancerului de col uterin în ultimii trei ani (EHIS). Calitatea slabă a practicilor de depistare a bolilor joacă, de asemenea, un rol”, potrivit documentului.
În ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de sân a fost mai scăzută în România decât în alte ţări UE şi, în timp ce în rândul femeilor mai tinere de la sfârşitul anilor 1990 a scăzut, aceasta continuă să crească în rândul femeilor cu vârsta de 65 de ani şi peste.
Continuarea, AICI.