CALENDAR RELIGIOS Începând cu 15 noiembrie, prima zi a postului, nu se mai fac nunți și nici petreceri până după Anul Nou.
Postul Crăciunului durează 40 de zile și se încheie pe data de 24 decembrie. Pe 15 noiembrie, este prăznuit şi Sfântul Paisie.
Postul Crăciunului – rânduieli bisericeşti şi tradiţii
În acest post se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin.
În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. De asemenea, Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.
Postul Crăciunului îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament.
Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze – patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune.
Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului 24 decembrie, numită ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului.
În ziua de Ajun se mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte din făină căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Naşterea lui Hristos.
De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Haţegului merg la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprind o lumânare şi o pun pe margine. Se spune că, pentru care merită, lumina ce se reflectă în apă se va transforma şi îi va arăta fetei chipul viitorului soţ. Tot acum, femeile lucrează până la amiază pentru a avea spor în casă anul viitor.
Dacă vremea în Postul Crăciunului nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.
În Bucovina, se spune că dacă visezi grâu verde în postul Crăciunului e semn bun că anul care vine are să fie mănos în toate.
Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.
Zilele cu dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2017
– marţi, 21 noiembrie: “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”
– sâmbătă, 25 noiembrie: Sfânta Ecaterina
– duminică, 26 noiembrie: Sf. Stelian
– joi, 30 noiembrie: Sfântul Andrei
– sâmbătă, 2 decembrie: Sfântul Proroc Avram
– duminică, 3 decembrie: Sfântul Cuv. Gheorghe de la Cernica
– luni, 4 decembrie: Sf. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin
– marţi, 5 decembrie: Sf. Cuv. Sava, Sf. Mc. Anastasie. Sf. Cuv. Cosma Atonitul
– miercuri, 6 decembrie: Sfântul Nicolae
– joi, 7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş, Sf. Ambrozie
– sâmbătă, 9 decembrie: zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociţă Ana, mama Proorocului Samuel
– duminică, 10 decembrie: Sf. Mc. Mina, Emoghen şi Evgraf
– marţi, 12 decembrie: Sfântul Ierarh Spiridon, Sf. Ier. Timitundei, Sf. Mc. Sinet; Sf. Ier. Alexandru
– sâmbătă, 16 decembrie: Sf Prooroc Angheu; Sf. Împărăteasă Teofana
– duminică, 17 decembrie: Sf. Prooroc Daniel şi Sf. 3 tineri: Anania, Azaria şi Misail
– luni, 18 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi Zoe