ACȚIUNE A SERVICIILOR SECRETE Un agent străin a fost depistat la Baza NATO de la Kogăniceanu, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații Ovidiu Marincea.
Este vorba despre Zivkovic Bratislav, în vârstă de 42 de ani, care făcea parte dintr-o organizație paramilitară extremistă, cu orientări naționalist-șoviniste.
Astfel, în urma unei decizii de azi a Curții de Apel București, la propunerea SRI, cetățeanul sârb a fost declarat indezirabil pe teritoriul României, ”din considerente ce țin de securitate”, pentru o perioadă de 15 ani. Totodată, s-a dispus ca părăsirea teritoriului României să se facă de îndată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, sârbul spiona baza militară de la Kogălniceanu, căutând informații referitoare la infrastructura critică și la obiectivele militare naționale și ale aliaților, dar nu a intrat în posesia niciunui document clasificat.
„Zivkovic Bratislav a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine ori agenților acestora și de constituire de rețele informative pe teritoriul României. Zivkovic Bratislav a manifestat interes pentru obținerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României, cu intenția de a afecta parteneriatele noastre strategice”, a declarat Ovidiu Marincea în conferința de presă de marți seară.
„Zivkovic Bratislav este comandantul organizației de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută că fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste”, a adăugat acesta Ovidiu Marincea.
Potrivit acestuia, ”Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj”. Directia Generală Contraspionaj a SRI a condus la prevenirea exfiltrării de informații clasificate de natură să afecteze interesele de securitate nationala.
„Aici vreau să subliniez că cetățeanul sârb nu a reușit să între în posesia niciunui document sau informație clasificate”, a spus Marincea. SRI a cooperat cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Inspectoratul General pentru Imigrări, cu Parchetul Curții de Apel București, precum și cu partenerii externi.
Sursă info.
Sursă foto: SRI