PROIECT ADOPTAT DE DEPUTAȚI Deputații au aprobat, marți, în plen, proiectul de lege prin care plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de către personalul din învăţământ este eşalonată pe următorii cinci ani. Iniţiativa aparţine lui Liviu Dragnea, Mihai Tudose, Liviu Pop şi Marcel Ciolacu și merge la Senat, for decizional în acest caz.
Potrivit proiectului de lege, începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, precum şi contribuţiile aferente acestora să se facă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, ca urmare a întârzierilor generate de asigurarea prin bugetele locale a plăţii respectivelor cheltuieli, cât şi fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ.
Astfel, în 2018 se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, valoarea să crească la 35%.
Proiectul mai prevede că în 30 de zile de la adoptarea legii, urmează ca Ministerul Educaţiei să adopte, prin ordin de ministru, normele metodologice de calcul pentru sumele datorate.
Legea 85/2016 a prevăzut că personalul didactic care nu a obținut hotarari judecatoresti pentru plata diferentelor salariale pentru perioada octombrie 2008 — mai 2011 beneficiaza, cu toate acestea, de drepturi, incepand cu anul 2016, intr-un mod similar acelor cadre didactice care au obtinut aceste drepturi in urma unor demersuri in instanta si a unor hotarari judecatoresti.
Sursă info și foto.