BILANŢ TRAGIC AL FURTUNILOR DIN ŢARĂ Elena Mateescu, director executiv în cadrul ANM, a explicat fenomenul care a provocat furtuna din vestul ţării, în urma căreia au murit opt persoane, alte 67 fiind rănite. Meteorologul susţine că temperatura a scăzut rapid, viteaza de deplasare a norilor fiind foarte mare.
„În mai puţin de o jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc la jumătate şi a fost înlocuită masa de aer cald cu una mai rece, ceea ce a determinat ca înălţimea norului de la 10.000, în coborâre, a avut viteză foarte mare de deplasare, raza norului la 600 metri a determinat aceste intensificări foarte mari ale vântului.
La Timişoara s-au înregistrat 108 km/h. Vorbim despre supercelule care au un caracter distructiv, local, şi care, la rafală, ca la Timişoara, determină doborâturi de aer.
Poate fi denumit un mezociclon, ca şi caracteristici de formare”, a declarat Elena Mateescu.
Meteorologul a explicat că aceste fenomene sunt aproape instantanee.
„Caracterul local şi viteza de de formare a norilor de furtună – avem la dispoziţie date prin care anticipăm cu 24/48 ore înainte, dar aceste avertizari de vreme severă imediată se pot baza pe ceea ce ne arată imaginile radar, să anticipăm forma de dezvoltare a unei supercelule locale. Este aproape instantanee. În mai puţin de jumătate de oră, temperatura a scăzut de la 32 grade la 16. Viteza descendentă a aerului este foarte rapidă, nu a avut unde să se disipe. În contextul încălzirii globale, se face simţită intensificarea fenomenelor meteorologie extreme”, a precizat specialistul ANM.
Mateescu susţine că săptămâna aceasta se va înregistra o schimbare radicală a vremii, comparativ cu prima jumătate a lunii. Marţi vremea va fi instabilă, iar miercuri se va răci în cea mai mare parte a ţării, maximele fiind de 20-22 grade.
Opt persoane au murit şi 67 au fost rănite în urma vijeliilor de duminică, din vestul ţării. Au fost înregistrate cinci decese în Timiş, două în Bistriţa-Năsăud şi unul în Arad, potrivit IGSU.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, duminică seara, că în urma furtunii care s-a abătut peste partea de vest a ţării a produs victime.
„Până la acest moment sunt înregistrate 8 decese (5 persoane în judeţul Timiş, o persoană la Arad şi două persoane la Bistriţa-Năsăud. De asemenea, 67 persoane au fost rănite din cauza copacilor, panourilor publicitare sau a crengilor smulse de vânt (49 în judeţul Timis, 12 persoane în judeţul Arad şi 6 persoane la Alba)”, arată IGSU.
Din cauza furtunii violente din vestul ţării, o gravidă care a rămas blocată în telescaunul de la Şuior după ce instalaţia a rămas fără energie electrică, a sărit din telescaun, starea ei fiind stabilă. Anunţul privind cazul a fost făcut de premierul Mihai Tudose.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost activată o celulă de criză, iar ministrul Carmen Dan va merge, luni, la Timişoara şi Arad pentru o evaluare a pagubelor, astfel încât să la următoarea şedinţă de guvern să poată fi acordate sumele necesare reparaţiilor.
Premierul Mihai Tudose a anunţat că Guvernul va începe de săptămâna viitoare implementarea unui sistem de alertă prin telefon, în caz de pericol. De asemenea, Executivul va acorda ajutoare financiare pentru comunităţile afectate.
De aemenea, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund marcat de evenimentele dramatice care au avut loc în cursul acestei zile în vestul ţării” şi a cerut autorităţilor să ia toate măsurile necesare pentru a gestiona cât mai eficient această situaţie de criză.