SĂRBĂTOARE ÎN BÂRSANA Preasfințitul Vasile Bizău s-a aflat duminică, 6 august – sărbătoarea „Schimbării la Față a Domnului”, în mijlocul credincioșilor greco-catolici din Bârsana.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de la ora 11:00 la biserica greco-catolică din Valea Caselor, „La Chiliuță”, așa cum o numesc locuitorii zonei.
Bisericuța din lemn construită lângă chilia în care se ruga pustnicul Nuțu Pop, situată la circa trei km de centrul localității, se face loc de popas pentru toți cei care vreau să aibă un moment de liniște departe de forfota lumii, în natură, pe o colină a satului.
Astfel, numeroși credincioși și preoți din împrejurimi s-au adunat aici pentru a se ruga împreună cu Eparhul de Maramureș și pentru a contempla „chipul luminos al lui Hristos”, după cum a afirmat Ierarhul în omilia sa.
„Isus se schimbă la față pe Muntele Taborului pentru a-i întări pe cei trei ucenici (Petru, Iacob și Ioan) și prin ei, pentru a ne întări pe noi toți pe parcursul vieții noastre.
În ultimii ani, am încercat să venim în acest loc, departe de centrul localității și pentru a experimenta această imagine biblică a urcării Muntelui Tabor, prin faptul că am urcat pe acest deal, într-un loc retras.
Este o imagine a modului în care ar trebui să fie viața noastră în timpul anului. Omul care nu încetează din activitatea lui și nu se retrage din când în când pentru a se ruga lui Dumnezeu, cu anevoie poate să meargă înainte pe drumul virtuții, cu anevoie poate să meargă înainte și să fie statornic în credință și să aibă răbdare până la sfârșit.
Omul care nu dedică timp rugăciunii, care nu dedică timp lecturii Sfintei Scripturi, cu ce poate să-și hrănească sufletul, cu ce poate să-și hrănească credința?”, s-a întrebat retoric Preasfințitul în cadrul frumosului cuvânt de învățătură.
Și tot el a răspuns și a explicat în continuare: „La fel cum ne hrănim trupul, trebuie să ne hrănim și credința. Credința o hrănim cu Sfintele Taine ale Bisericii și cu dorința de a face câte un mic sacrificiu din dragoste”.
La sfârșitul celebrării, părintele paroh Codrea Ioan a mulțumit tuturor celor care au binevoit să ia parte la hramul bisericuței de lemn din Valea Caselor.
Pornind de la exclamația Sfântului Apostol Petru: „bine ne este nouă să fim aici”, urarea sa pentru toți credincioșii a fost: „plecând de aici, să ducem binele cu noi. Ducând binele cu noi, îl vom și face în casa noastră, în comunitatea noastră, la locul de muncă și acolo unde suntem. Să legăm binele de propria noastră persoană și să fim făcători de bine”, a spus părintele Codrea.
Sursa: Episcopia greco-catolică de Maramureş