Acasăsinucidere maramures60 de ani de la fondarea la Baia Mare a Trupei Harag...

60 de ani de la fondarea la Baia Mare a Trupei Harag György

DISTRIBUIȚI

Așa cum am anunțat, Trupa Harag György deschide o nouă stagiune, una cu totul deosebită, deoarece sărbătorește 60 de ani de la înființare, prilej cu care avem ocazia să ne aducem aminte de cei care au fondat, la Baia Mare, actuala secție maghiară a teatrului sătmărean.

Acum 60 de ani, în toamna anului 1953, o mână de tineri artiști, absolvenți ai Facultății de Teatru din Cluj, au hotărât să pornească împrună pe cărările încrucișate ale a lumii teatrului. Formați în spiritul consolidator al maestrului lor, Harag György, plecaseră împreună la București, cerând să li se permită înființarea secției maghiare a Teatrului de Stat din Baia Mare, care, mai târziu, (după moartea marelui maestru) i-a preluat numele și care funcționează azi ca Trupa Harag György a teatrului sătmărean.

Tânăra trupă îl alege în funcția de director și prim-regizor pe tânărul lor profesor Harag György: ”Întorcându-se de la București (toți fuseseră acolo!), m-au oprit pe stradă întrebându-mă: Măi Gyuri, nu vrei să vii cu noi la Baia Mare ca prim-regizor? Fără să mă gândesc o clipă le-am răspuns: Haideți! Am renunțat la catedra de asistent, la postul de regizor, la locuință, la două salarii și am pornit spre Baia Mare.”

Instituția condusă de Erdős I. Pál, artist plastic și scenograf, s-a arătat a fi potrivită în privința începerii activității artistice a proaspăt absolvenților căci, în cadrul Teatrului de Stat Baia Mare, existase deja trupa secției române. Harag György evocă această perioadă băimăreană spunând: „Locuiam într-un bloc, ușile ne erau larg deschise, toată ziua stăteam împreună, trăiam doar pentru teatru. Am discutat despre spectacole, repertoriu, program, discutam chiar și despre problemele noastre familiale. Nu am avut secrete unul față de altul. Am jucat mult, iar orașul ne iubea…” Publicul îi adora, iar experimentele individuale și rigurozitatea muncii a reușit să consolideze și mai bine trupa. S-a născut o trupă care, după cum mărturisea fondatorul și prim-regizorul trupei, „trăia asemenea trupelor Living și Grotowski, de mai târziu”.

Pe durata a patru stagiuni, trupa înregistrează succese considerabile la Baia Mare, dar după ce condițiile dezvoltării profesionale s-au arătat inoportune (finanțare materială redusă, dificultățile cauzate de dimensiunea și starea clădirii teatrului) i-a determinat, în 1956, să facă demersuri în obținerea permisiunii de a se muta la Satu Mare, oraș care deținea o clădire renovată, dar nefolosită. Pe 15 septembrie 1956 autoritățile au aprobat cererea, trupa a fost mutată la Satu Mare. Până pe 1 aprilie 1957, data despărțirii oficiale de teatrul din Baia Mare,  trupa funcționa ca secția maghiară din Satu Mare a Teatrului de Stat Baia Mare. Începând cu această dată și pe o durată de 11 ani, până la înființarea secției române, continua să funcționeze ca Teatrul Maghiar de Stat din Satu Mare.

Fondatorii trupei: Ács Alajos, al cărui nume poartă sala studio al teatrului, Csíky András, Elekes Emma, Harag György, Köllő Béla, Nagy Iza, Nyíredi Piroska, Soós Angéla, Török István, Vándor András, Diószeghy Iván, Tarnói Emília.

De-a lungul celor 60 de ani existență, trupa nu și-a uitat misiunea de mesager al culturii. Preluând devotamentul marilor fondatori, Trupa Harag György nu a încetat să fie prezentă în viața culturală a regiunii susținând spectacole amatorilor de teatru din Baia Mare unde, chiar și în prezent, susține spectacole în regim de abonament (abonamentul Németh László, numit după celebrul scriitor maghiar băimărean), dar chiar și celor din Vișeu, Sighetul Marmației sau publicului din județul Sălaj. Aceste inițiative au fost încurajate și susținute de toți liderii trupei, unul câte unul oameni de seamă ai lumii teatrale naționale, precum și de actualul director artistc, actorul Bessenyei István, născut al județului Maramureș (în comuna Ariniș).

Biroul PR al Trupei Harag Harag György

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA