AcasăLifestyle5 dintre cele mai tipice jocuri tradiționale din România

5 dintre cele mai tipice jocuri tradiționale din România

spot_img

DISTRIBUIȚI

Românii au știut mereu cum să se relaxeze, chiar și în vremurile în care nu existau multe alternative pentru petrecerea timpului liber. Își vizitau prietenii, sau primeau vizita acestora și jucau ore în șir jocuri ce nu și-au pierdut din popularitate nici în prezent.
Dintre jocurile tradiționale, următoarele 5 sunt cele mai practicate:

Table

Se joacă în doi și îmbină norocul cu strategia. Fiecare jucător are 15 piese rotunde numite puluri, pe care le așază într-un anumit fel pe triunghiurile de pe tablă.
Jucătorii dau alternativ cu zarurile și mută pulurile în funcție de valorile scrise pe fața orientată în sus după oprirea fiecărui zar. De exemplu, dacă un participant dă 3 și 5, fie mută un pul 3 triunghiuri mai în față și alt pul 5 triunghiuri, fie mută un singur pul 8 triunghiuri.

Scopul jocului de table este ca jucătorii să mute în propria casă toate piesele pe care le are pe tablă, iar apoi să le scoată afară. Dacă reușește acest lucru înainte ca adversarul să apuce să scoată vreun pul, atunci obține punctaj dublu.

Șah

Șahul este un joc sută la sută de strategie. Fiecare dintre cei doi jucători are 16 piese care pot fi mutate după reguli clare pe tabla formată din 8 coloane și 8 rânduri:

Pionul merge numai în față, un pătrat (sau două dacă este prima mutare de pe poziție).

  • Poate captura o piesă adversă numai dacă aceasta este pe diagonală;
  • Tura merge doar în linie dreaptă, oricâte poziții, înainte și înapoi;
  • Calul merge două pătrate într-o direcție și apoi încă unul la un unghi de 90 grade, în forma de „L”. Este singura piesă care poate sări peste alte piese.
  • Nebunul merge doar pe diagonală, oricâte poziții, înainte și înapoi;
  • Regina merge în orice direcție, oricâte poziții;
  • Regele merge în orice direcție, un singur pătrat.

Scopul jocului este de a captura regele advers, adică de a da șah-mat.

Barbut

Barbutul este un joc cu zaruri ce poate fi jucat și online cu fonduri activate de un cod bonus Betano, despre care poți citi pe acest site. Obiectivul jucătorului este să ghicească valoarea totală zarurilor aruncate de adversar.

Cele mai populare tipuri de pariuri sunt următoarele:

Pass Line – se mizează că zarurile vor indica 7 sau 11. Celelalte valori sunt considerate Point. Când e stabilit un Point, jucătorul aflat la aruncare va da cu zarurile până când va obține din nou valoarea respectivă sau 7.

Don’t Pass Line – se mizează că valoarea zarurilor va fi 2 sau 3. În caz că iese 12, este egalitate. Pariul este pierdut dacă zarurile indică 7 sau 11. Altfel, intră în vigoare regula Point.

Come – pariu este câștigător pentru valorile 7 și 11, pierzător pentru 2 sau 3, nul pentru 12. Orice altă valoare este considerată Point.

Don’t Come – se pariază că zarurile vor indica 2 sau 3. Pariul e pierzător la 7 sau 11 și nul la 12. Don’t Come este pierzător în cazul în care este setată o valoare Point, iar suma 7 apare înainte de repetarea Point-ului.

Macao

Jucătorii primesc 5 cărți de joc, iar o altă carte este întoarsă cu fața în sus și pusă pe masă. Cel care este la mutare poate pune peste ea o carte de aceeași culoare sau de aceeași valoare, sau poate schimba culoarea folosind un As. Dacă nu are nimic în acest sens, trebuie să tragă o carte de jos. Obiectivul fiecăruia este să rămână fără cărți în mână.
Dacă cineva pune jos un 2 sau un 3, următorul la mutare trebuie să tragă de jos numărul de cărți indicat, în cazul în care nu are cărți la fel, pentru a pasa „pedeapsa” mai departe.

Război

Cărțile se împart în mod egal între participanți, cu fața în jos. Fiecare jucător pune jos cartea din topul pachetului său, cu fața în sus. Jucătorul care are cartea cu valoarea cea mai mare le ia pe toate și le adaugă în coada pachetului său, cu fața în jos. Dacă două cărți au aceeași valoare, este război. Fiecare pune pe masă un număr de cărți egal cu valoarea cărții care a declanșat duelul. Cartea cea mai mare ia totul. În varianta online, se mai întoarce cu fața în sus o singură carte, pentru a se decide câștigătorul rundei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA