AcasăLifestyle5 criterii pentru alegerea vinului potrivit

5 criterii pentru alegerea vinului potrivit

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/two-women-holding-long-stem-wine-glasses-with-red-liquid-821054/

 

Vinul este una dintre cele mai vechi băuturi din lume. De-a lungul timpului, oamenii l-au băut alături de preparate diverse, specifice diferitelor popoare și perioade. Numeroasele soiuri de vin s-au dovedit potrivite și când în Europa au ajuns mirodeniile din Orient sau legumele din America, dar și când au apărut bucătăria moleculară sau reinterpretată. Vinul rămâne un element important pentru mesele alături de ce dragi, dar și pentru cultura noastră. Pentru a bea un vin bun nu trebuie să știi doar cum să recunoști o băutură de calitate, ci și cum să-l alegi în funcție de context și preparate. De aceea, ți-am pregătit cinci criterii de care să ții cont când vrei să bei vin.

 

  1. Corpolența

 

Corpolența este un criteriu important în alegerea vinului potrivit, deși suntem tentați să-l ignorăm. Winedeals.ro deține o gamă variată de vinuri pentru toate gusturile, dar trebuie să ții cont și de corpolență când alegi unul. Însușirile care dau corpolență sunt vâscozitatea, textura și consistența. Dacă studiezi mai multe pahare în care se află vinuri diferite, vei vedea că unele licori lasă urme și au o cantitate mai mare de alcool. Acestea sunt vinuri corpolente, de obicei roșii, care se potrivesc perfect cu mâncăruri pe bază de carne roșie sau care au sosuri grele.

 

Cele fără corpolență sunt de obicei albe și se consumă cu antreuri, salate, preparate din legume sau deserturi ușoare. Există și vinuri care au corpolență medie, albe, rosé sau roșii, potrivite pentru paste, pește gras și pizza.

 

  1. Culoarea

 

Din punct de vedere al culorii, clasificarea vinurilor este destul de simplă:

  • albe;
  • roșii;
  • rosé.

 

Vinul alb este potrivit cu preparate din carne de pasăre, brânzeturi, pește, fructe de mare, sosuri ușoare și paste. Cel roșu se consumă alături de carne roșie și sosuri grele. Vinul rosé este mai versatil, astfel că, în funcție de gust, se poate bea alături de preparate fripte, brânzeturi, carne de rață și deserturi.

 

  1. Gustul

 

Gustul este cel mai important criteriu pentru alegerea vinului. Se disting patru tipuri de gust:

  • dulce;
  • demidulce;
  • demisec;
  • sec.

 

În afară de notele date de soi și de condițiile de climă și de sol, gustul depinde și de cantitatea de zahăr rezidual rămas după fermentare. Strugurii sunt fructe dulci, bogate în fructoză, pe care fermentația o transformă în alcool. Totuși, o parte din zahăr rămâne în vin. Cu cât cantitatea este mai mare, cu atât vinul este mai dulce. Un vin foarte dulce se potrivește cu deserturi, brânzeturi și unele preparate din carne. Unul demidulce potențează gustul mâncărurilor din carne roșie, pasăre sau cu sosuri dulcege și aromate. Vinul demisec se potrivește cu preparate din pește, pasăre, vegetale, antreuri și deserturi. Vinul sec este bun alături de fructe de mare, pasăre și pește.

 

  1. Preparatele

 

Unele feluri de mâncare se potrivesc foarte bine cu anumite vinuri. Cele mai potrivite asocieri sunt:

  • Cabernet Sauvignon – carne roșie;
  • Sauvignon Blanc – pește, fructe de mare, sosuri ușoare;
  • Pinot Gris – pește și fructe de mare;
  • Muscat – deserturi dulci-acrișoare;
  • Bordeaux – carne roșie, vânat;
  • Malbec – mâncare asiatică, grătar;
  • Chardonnay – pește gras, fructe de mare;
  • Pinot Noir – preparate cu sosuri, pasăre gătită cu sos greu, ciuperci;
  • Riesling – carne de rață sau gâscă, mâncăruri foarte condimentate;
  • Fetească albă – preparate din carne de pasăre, antreuri, pește;
  • Fetească neagră – carne roșie;
  • Grasă de Cotnari – preparate din legume, pește gras, carne de pasăre pe grătar.

 

  1. Anotimpul

 

Vinul se bea și în funcție de anotimp. În sezonul cald, nu se recomandă cele corpolente, cu un procent mare de alcool. Alege vinuri albe mai slabe, care nu te amețesc și care merg cu preparatele ușoare de sezon, ca salatele. Odată ce vine frigul, poți bea și vinuri grele, în special când mănânci preparate tradiționale românești din carne grasă.

 

Alegerea vinului potrivit nu este dificilă, dacă ții cont de criteriile pe care ți le-am prezentat.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA