AcasăLifestyle5 afecțiuni frecvente ce apar odată cu înaintarea în vârstă

5 afecțiuni frecvente ce apar odată cu înaintarea în vârstă

spot_img

DISTRIBUIȚI

https://www.pexels.com/photo/old-couple-holding-hands-in-hospital-3934328/

 

Înaintarea în vârstă aduce o serie de schimbări în organism ce pot influența apariția anumitor patologii. Creșterea perioadei de expunere la factori de mediu sau persistența obiceiurilor nesănătoase pot contribui de asemenea la creșterea incidenței unor boli odată cu înaintarea în vârstă. Citește în continuare și află care sunt patologiile frecvent întâlnite la vârstnici.

Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, iar printre factorii de risc asociați se numără în special factori ce țin de stilul de viață (de exemplu fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice, etc). Riscul de a dezvolta o patologie a aparatului circulator crește odată cu înaintarea în vârstă. Conform instrumentului SCORE2 dezvoltat de Societatea Europeană de Cardiologie pentru calcularea riscului cardiovascular, riscul unui bărbat de a dezvolta un eveniment cardiovascular (fatal și non-fatal) în următorii 10 ani se dublează de la vârsta de 55-59 ani la vârsta de 65-69 ani, în condițiile menținerii constante a nivelului celorlalți factori de risc.

Osteoartrita

Osteoartrita este o patologie degenerativă care afectează articulațiile și limitează mobilitatea, fiind întâlnită în special în rândul persoanelor în vârstă. Cel mai frecvent osteoartrita este localizată la nivelul șoldului (coxartroză) și genunchiului (gonartroză) și poate fi gestionată prin intervenții precum:

Administrarea de medicamente care să amelioreze durerea și inflamația;

Modificări ale stilului de viață în vederea scăderii în greutate;

Creșterea tonusului muscular și a mobilității articulare (de exemplu cu ajutorul unor proceduri de fizioterapie pentru coxartroză).

Osteoporoza

Osteoporoza este caracterizată de pierderea masei osoase apărute ca urmare a unui dezechilibru între procesul de formare a osului (osteosinteză) și cel de distrugere a acestuia (resorbție osoasă sau osteodistrucție). În condiții normale, cele două procese sunt în echilibru, iar perturbarea oricăruia dintre ele (creșterea osteodistrucției sau scăderea osteosintezei) favorizează apariția osteoporozei. În timp, rezistența oaselor scade, iar riscul de fracturi crește. Patologia este întâlnită în special în rândul femeilor și este favorizată de scăderea nivelului de hormoni estrogeni (odată cu apariția menopauzei) și de deficitul de vitamina D.

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 apare ca urmare a creșterii rezistenței organismului la insulină, afectând modul în care este reglat nivelul glucozei din sânge. Spre deosebire de diabetul zaharat de tip 1 care este întâlnit preponderent la tineri, diabetul zaharat de tip 2 apare mai frecvent după vârsta de 45 de ani. Creșterea cronică a nivelului de glucoză din sânge poate conduce la complicații precum insuficiență renală, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau afectarea nervilor.

Cancerul

Conform Societății Americane de Oncologie, peste trei sferturi dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane de peste 55 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă crește și durata expunerii la anumiți factori de risc ce pot favoriza apariția cancerului.

 

În concluzie, îmbătrânirea organismului conduce la afectarea treptată a modului acestuia de funcționare, favorizând apariția unor patologii specifice. Indiferent de vârsta pe care o ai, încearcă să adopți un stil de viață sănătos și respectă regularitatea controalelor medicale pentru a te asigura că te bucuri de cea mai bună stare de sănătate.

 

Surse informative

Basaraba, Sharon. “13 Of the Most Common Age-Related Diseases and Conditions.” Verywell Health, 24 Jan. 2020, www.verywellhealth.com/age-related-diseases-2223996.

Visseren, Frank L, et al. “2021 ESC Guidelines on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice.” European Heart Journal, vol. 42, no. 34, 2021, pp. 3227–3337., doi:10.1093/eurheartj/ehab484.

Rachel Elizabeth Whitaker Elam, MD. “Osteoporosis.” Practice Essentials, Background, Pathophysiology, Medscape, 9 Nov. 2021, emedicine.medscape.com/article/330598-overview#a3.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA