AcasăActualitatePoliticANSVSA intensifică verificările legumelor şi fructelor importate din Turcia

ANSVSA intensifică verificările legumelor şi fructelor importate din Turcia

spot_img

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) intensifică verificările, la nivel naţional, pentru legumele şi fructele importate din Turcia. Acţiunea vine după ce au fost depistate 120 de tone de grapefruit cu un conţinut ridicat de reziduuri de pesticide. Potrivit ANSVSA, controalele vor fi efectuate de către echipe mixte formate din personal specializat al ANSVSA, de la nivel teritorial şi central, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Verificările se vor efectua atât la Posturile de Inspecţie la Frontieră (PIF), la Punctele Desemnate de Intrare (PID), la depozitele de destinaţie, cât şi la distribuitori şi comercianţi pentru aceste produse cu risc, care au intrat printr-un alt PIF sau PID al Uniunii Europene, dar care au ca destinaţie piaţa din România.
De asemenea, inspectorii responsabili din PIF-uri şi PID-uri, inspectorii de la nivelul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde există depozite de destinaţie, precum şi inspectorii celorlalte DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti, unde se comercializează aceste produse către consumatorul final, vor efectua controale sistematice la toate importurile de legume şi fructe provenite din, sau cu origine Turcia împreună cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Autoritatea susţine că probele prelevate vor fi analizate numai în laboratoare acreditate ISO 17025, prin metode acreditate pentru reziduuri de pesticide. În cazul în care rezultatul buletinelor de analiză se încadrează în limitele admise se vor relua procedurile de punere pe piaţă, iar în cazul în care vor exista depăşiri ale reziduurilor de pesticide va fi anunţat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, iar produsele vor fi distruse.
“Având în vedere situaţia recentă, cu transporturile de fructe la care s-au constatat depăşiri ale limitelor pentru reziduurile de pesticide, se impune intensificarea măsurilor de monitorizare şi control a acestora de-a lungul întregului lanţ alimentar. Trebuie să aplicăm toate măsurile pentru a proteja siguranţa alimentară a consumatorilor români şi europeni şi pentru a împiedica pătrunderea unor astfel de produse pe piaţă”, a declarat preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA