AcasăLifestyle4 criterii de alegere a unei sobe de calitate

4 criterii de alegere a unei sobe de calitate

spot_img

DISTRIBUIȚI

sursa foto: https://pixabay.com/photos/stove-holiday-house-holiday-2034044/

 

Sobele au reprezentat vreme de secole principala sursă de încălzire pentru clădiri, de la casele simple până la adevărate castele. Deşi au pierdut mult teren în faţa soluţiilor moderne de încălzire centrală, sobele tradiţionale îşi păstrează eficienţa, nobleţea şi chiar eficacitatea energetică. Iată câteva criterii de care să ţii cont pentru a alege o sobă de calitate:

Care va fi utilitatea sobei

Primul aspect de care trebuie să ţii cont este utilitatea sobei. În principal sunt două funcţii pe care le pot îndeplini: de gătit sau de încălzit. Primele, pe lângă sarcina principală de a încălzi camera, au fost primele instrumente de gătit şi de păstrat mâncarea la o temperatură optimă. În prezent, sobele montate în bucătărie, living open space sau terasă pot avea integrate o plită şi un cuptor, oferind cele mai bune condiţii pentru pregătirea felurilor tradiţionale de mâncare.

Unde o instalezi

Locul instalării sobei impune anumite condiţii în ceea ce priveşte materialele necesare. Sobele pot deservi una sau mai multe camere, în funcţie de amplasament. Sobele liber construite pot fi amplasate în colţul unei camere, având suprafeţele vizibile paralele cu pereţii încăperii sau înclinate la 45% de grade de cei doi pereţi, sau paralel cu peretele, la o distanţă de câţiva centimetri. Sobele construite în perete pot încălzi două camere despărţite de un zid: într-o încăpere vei avea sursa de alimentare cu combustibil, în camera vecină doar peretele ce degajă căldură. Soluţia este ideală pentru camerele în care nu se recomandă utilizarea focului deschis. Indiferent de amplasament va trebui să asiguri condiţiile necesare pentru evacuarea în siguranţă a fumului. Dacă nu există un coş de fum în casă, acesta va trebui construit respectând toate normele în vigoare.

Ce combustibili foloseşti

Sobele sunt alimentate cu combustibili de natură organică. Dintre aceştia, o sobă de teracotă de la utilul.ro poate fi configurată atât pentru arderea combustibililor naturali, cât şi pentru cei artificiali. Dintre cei naturali poţi alege între lemn, turbă, lignit, cărbune brun, huilă şi gaz metan. Alternativa aritificială este oferită de cocs şi brichete din diferite soiuri de cărbune. Combustibilul se alege în primul rând în funcţie de materialul la care ai acces. Spre exemplu, pentru o cabană la munte într-o zonă în care se exploatează legal materialul forestier, este prea costisitor să instalezi un rezervor de gaz pe care trebuie să-l alimenteze periodic o cisternă. La fel de complicat este să achiziţionezi şi să transporţi lemne de foc într-un oraş unde ai acces la reţeaua de gaze naturale.

Racordarea la calorifere

Am amintit că generaţiile trecute nu puteau încălzi decât una sau două camere cu o singură sobă. Pentru casele mai mari trebuia aşadar să construieşti mai multe sobe şi să faci mai multe focuri. În zilele noastre există posibilitatea conectării unui sistem de încălzire centrală cu calorifere la focarul din sobă. Practic, interiorul sobei funcţionează asemenea cazanului unei centrale termice pe lemne. În funcţie de dimensiuni şi putere, sobele cu bazin de apă şi conducte de alimentare cu agent termic pot încălzi unul sau mai multe radiatoare din casă. În întreaga clădire instalaţia termică se prezintă conform celor mai moderne standarde, cu termostat şi ambient de confort, în timp ce camera centralei este înlocuită de o sobă elegantă din teracotă sau de tip şemineu.

Alegerea unei sobe drept soluţie pentru încălzirea unui spaţiu poate fi motivată de mai mulţi factori. Fie că vorbim de o cabană în care te retragi periodic pentru relaxare sau de o casă în care locuieşti permanent, sobele îţi pot asigura confortul necesar. Amplasamentul, dimensiunile, materialele şi modelul sunt opţiuni ce ţin de condiţiile de la faţa locului, de buget şi de gusturile fiecăruia.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA