AcasăLifestyle3 factori de care să ții cont atunci când alegi un aparat...

3 factori de care să ții cont atunci când alegi un aparat de măsură și control

spot_img

DISTRIBUIȚI

Un aparat de măsură și control, numit multimetru, este un instrument foarte practic de diagnosticare. Poate fi utilizat pentru a testa bateriile și până la determinarea cantității de tensiune dintr-un circuit electric. Un astfel de dispozitiv este deosebit de util și pentru cei care doresc să își repare echipamentele electrice sau să își testeze cablajul locuinței pe cont propriu. De asemenea, dacă vă place să realizați pedometre, senzori și tot felul de motoare, atunci din nou veți avea nevoie de un multimetru.

Înainte de apariția acestor aparate de măsură și control, problemele electrice necesitau contoare individuale pentru a testa circuitele pentru tensiune, rezistență și curent, și anume volmetru, ohmmetru și ampermetru. Un multimetru modern combină toate aceste capacități de testare într-un singur dispozitiv, ceea ce vă ajută să efectuați o varietate de teste electrice. În prezent, sunt disponibile o mare varietate de aparate de măsură și control, fabricate atât pentru testarea circuitelor de bază, cât și pentru realizarea unor proiecte mai complexe.

Funcții de bază și funcții avansate

Dacă doriți să beneficiați de versatilitate maximă, investiți într-un multimetru care poate testa ambele tipuri de curent electric, adică curent alternativ – electricitatea care circulă prin toate prizele din casă – , dar și curentul continuu, adică electricitatea care se află în baterii. În plus, multimetrul ar trebui să efectueze cel puțin trei teste electrice de bază, și anume testul de curent (rata de circulație a energiei electrice), testul de tensiune (diferența de curent electric între două puncte) și testul de rezistență (cât de mult rezistă materialul care transportă energia, cum ar fi firele). Pe lângă efectuarea testelor de tensiune, rezistență și curent, majoritatea aparatelor de măsură și control digitale pot testa inclusiv capacitatea (capacitatea de a stoca o sarcină electrică), temperatura (căldura fizică a circuitului) și frecvența (rata de apariție a electricității măsurată în herți).

Multimetru analogic sau digital

Un multimetru clasic analogic este prevăzut cu un cadran cu ac. Pentru multe persoane, acest tip de multimetru este cel mai potrivit, deoarece asigură o citire vizibilă, mai ales în lumina puternică a soarelui, când cifrele de pe un afișaj digital pot fi dificil de descifrat. Un multimetru analogic poate efectua cele trei teste de bază ale circuitului, însă nu are capacitatea de a efectua teste mai avansate. Majoritatea aparatelor de măsură și control moderne sunt digitale și diferă foarte mult în ceea ce privește calitatea și precizia. De exemplu, unele aparate digitale sunt prevăzute cu un ecran iluminat din spate care sporește vizibilitatea afișajului în lumina puternică, în timp ce alte aparate includ o funcție de oprire automată care oprește contorul după câteva minute de neutilizare.

Funcția Auto-Range

Pentru a determina intervalul aproximativ al curentului electric pe care îl testați cu un multimetru manual veți avea nevoie de mai mult timp. De exemplu, dacă doriți să testați rezistența, mai întâi trebuie să estimați ohmii aproximativi ai curentului rotind cadranul până la o anumită gamă de ohmi, după care veți continua să faceți clic manual până când multimetrul va oferă citirea. În schimb, un multimetru digital cu funcția de auto-range economisește foarte mult timp, deoarece tot ce va trebui să faceți este să selectați tipul de test pe care doriți să îl efectuați, și anume test de tensiune, test de rezistență sau test de curent. Multimetrul digital va detecta apoi automat intervalul corect prin scanarea tuturor opțiunilor de interval până când se potrivește cu intervalul potrivit cu circuitul, oferind rapid citirea de care aveți nevoie.

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA