AcasăActualitateSocialDE LUAT AMINTE - Consumul de alcool, problemă de sănătate publică

DE LUAT AMINTE – Consumul de alcool, problemă de sănătate publică

spot_img

DISTRIBUIȚI

DE LUAT AMINTE  Consumul de alcool este o problemă de sănătate publică, determinată de comportamentul propriu, implicit de educație, cu consecințe grave asupra dezvoltării creierului de la stadiul intrauterin până la majorat, fiind corelat cu o rată crescută a sinuciderilor, violenței, accidentelor și bolilor fatale, a declarat dr. Zoia Bitea, director executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor.

DE LUAT AMINTE  ‘Este obligația fiecăruia dintre noi să ne informăm în legătură cu efectele consumului de alcool asupra sănătății și informați să decidem.

Deoarece comportamentul este cel care influențează în cea mai mare parte starea noastră de sănătate,’ a declarat, pentru Agerpres, dr. Zoia Bitea.

Comportamentul este însă determinat de educație, de gradul de informare a fiecăruia, motiv pentru care DSP Bihor a inițiat de câțiva ani numeroase demersuri pentru a introduce în programa școlară disciplina ‘Educație pentru sănătate’, dar încă nefinalizate.

Doctorul psihiatru conf. univ. Gavril Cornuțiu a subliniat efectele devastatoare ale alcoolului asupra formării creierului, din etapa fetală până la 18 ani, motiv pentru care el a subliniat că ar interzice legal consumul pentru această perioadă. La fel, și în cazul femeilor însărcinate.

‘Bolile, majoritatea, sunt consecințele unui comportament. De exemplu, bolile cardiovasculare. În funcție de ce mănânci, ce bei, cum îți duci viața, așa vei fi: bolnav sau sănătos. Trebuie înțeles, consumul de alcool este un comportament determinat cultural. De aici trebuie început, cu informarea populației. Este nevoie de o politică națională de culturalizare în această direcție’, a subliniat dr. Cornuțiu.

În ce privește consumul de alcool, medicii nu îl interzic total, dar recomandă cantități moderate, capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul fiind între 10 și 15 unități internaționale de alcool pe zi, 10 unități găsindu-se în 200 de ml de vin.

‘Orice cantitate în plus este toxică pentru întreg organismul. Acel pahar de vin poate fi considerat aliment în sensul că mai are sărurile minerale și vitaminele pe care un vin bun, din struguri buni, pe sol curat, ar putea să le aducă. La noi însă, din păcate, problema e măsura’, a spus dr. Bitea.

Psihologul Tamas Miklos, care a mărturisit că a fost dependent de alcool, a menționat că el este doar unul dintre sutele de cazuri care au reușit să scape de acest viciu, despre care are cunoștință.

‘Este o boală care se poate trata cu succes. Acea atitudine, acel mod de a gândi, bazat pe expresia ‘Nu ai voie!’ ar fi de preferat să se schimbe în ‘Nu ai nevoie!’. Aici trebuie lucrat. Ar fi necesar și un centru staționar în tratarea acestei afecțiuni. Orice boală este un semnal. Și oamenii beau din anumite motive, pe care le putem afla ca să îi ajutăm. ‘Evadarea’ prin alcool are legătură cu evoluția personală, cu anumite solicitări ale sufletului. Oamenii trebuie să evolueze. De aceea este deosebit de important să știe ce se întâmplă cu ei, să fie informați, ca să știe cum își conducă viața,’ a spus psihologul.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA