AcasăEvenimentSportO FINALĂ DE VIS - După cinci ani și jumătate, Federer și...

O FINALĂ DE VIS – După cinci ani și jumătate, Federer și Nadal joacă o finală de Grand Slam

spot_img

DISTRIBUIȚI

O FINALĂ DE VIS Elvețianul Roger Federer, fostul număr unu mondial în tenisul profesionist, s-a calificat în finala ediției 2017 a Openului Australiei, la capătul unui meci extrem de disputat împotriva compatriotului său Stanislas Wawrinka, în fața căruia s-a impus în cinci seturi, 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3, după 3 ore și 5 minute de joc, joi la Melbourne.

Federer, aflat în acest moment pe locul 17 în clasamentul ATP, a cucerit de patru ori trofeul în competiția de la antipozi, ultima oară în 2010 (dar și în 2004, 2006, 2007), iar finala de duminică va fi cea de-a 100-a partidă pe care o va disputa în cariera sa la Australian Open.

Federer are acum 18-3 în duelurile directe cu Wawrinka, în fața căruia a câștigat ultimele trei meciuri. Federer l-a mai învins pe Wawrinka la Melbourne, în 2011, în trei seturi, cu 6-1, 6-3, 6-3, în sferturi.

Jucătorul din Țara Cantoanelor îl va avea ca adversar în ultimul act pe câștigătorul celei de-a doua semifinale, în care se vor înfrunta spaniolul Rafael Nadal și bulgarul Grigor Dimitrov.

În vârstă de 35 ani, Roger Federer este deținătorul recordului de titluri în turneele de Mare Șlem (17), ultimul său succes datând din anul 2012, când a cucerit pentru a șaptea oară trofeul la Wimbledon.

Campionul elvețian a disputat ultima sa finală de Grand Slam în 2015, la US Open, când a fost învins în patru seturi de sârbul Novak Djokovic. În cazul unui succes în finala de duminică, Roger Federer va devenit cel mai vârstnic jucător, după australianul Ken Rosewall, care câștigă un titlu major în era Open.

Stanislas Wawrinka (31 ani), favoritul numărul 4, a ratat șansa de a lupta din nou pentru trofeul pus în joc la Melbourne, pe care a reușit să-l câștige în 2014, la capătul unei finale câștigate în fața spaniolului Rafael Nadal. El a reușit să revină în partida cu Federer, după ce adversarul său câștigase primele două seturi, impunându-se la rândul său în următoarele două, însă a cedat în setul decisiv.

588b525c95f9cf6573fe5c9a

Rafael Nadal s-a calificat, vineri, în finala de la Australian Open, după ce l-a învins la capătul unul meci de aproape cinci ore (4:58), pe Grigor Dimitrov, cu 6-3 5-7 7-6(5) 6-7(4) 6-4. Astfel, vom asista din nou, într-un ultim act al unui Grand Slam, la clasicul Federer vs Nadal, pentru prima dată după o pauză de cinci ani și jumătate.

Cei doi mari jucători s-au întâlnit ultima dată, în finala unui turneu major, la Roland Garros 2011, atunci când victoria i-a revenit lui Rafael Nadal, cu 7-5 7-6(3) 5-7 6-1. De altfel, spaniolul s-a impus în șase dintre cele opt finale, Federer câștigând doar ultimele acte de la Wimbledon din 2006 și 2007.

În ultimul set al semifinalei cu Dimitrov, Nadal a câștigat pe serviciul advers în penultimul game al jocului, după ce, în precedentul, a salvat două șanse de break. Apoi, ibericul a avut nevoie de trei mingi de meci pentru a închide meciul.

images

Pentru Nadal, finala de la Melbourne este prima majoră pe care o joacă după cea de la Roland Garros, din 2014. Atunci, spaniolul chiar a reușit să ia titlul, al nouălea la Paris, după 3-6 7-5 6-2 6-4 cu Novak Djokovic. Până acum, Nadal a jucat 20 de finale de Grand Slam, printre care trei la Australian Open. Doar prima a fost câștigată, cea din 2009, când l-a învins pe Federer. Următoarele două au fost pierdute în fața lui Djokovic (2012) și Wawrinka (2014).

În ceea ce îl privește pe viitorul său adversar, Federer a jucat ultima finală majoră la US Open 2015, când a cedat în fața aceluiași Djokovic, jucător care l-a învins și cu două luni înainte, la Wimbledon.

Federer și Nadal sunt jucătorii care au cucerit cele mai multe titluri de Grand Slam din istorie. Roger deține recordul absolult (17), în timp ce Rafa are tot atâtea trofee ca și Pete Sampras (14).

Per total, cei doi s-au duelat de 34 de ori, iar 23 dintre confruntări i-au revenit lui Nadal. La Australian Open, ei s-au întâlnit de trei ori și de fiecare dată s-a impus spaniolul.

Finala de la Australian Open dintre Federer și Nadal va avea loc duminică, pe Rod Laver Arena, de la 10:30.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA