AcasăNews Alert22 FEBRUARIE 1996 - Au trecut 25 de ani de la cel...

22 FEBRUARIE 1996 – Au trecut 25 de ani de la cel mai tragic accident aviatic din istoria Maramureșului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pe 22 februarie 1996, avea loc cel mai grav accident aviatic din istoria județului Maramureș. La cariera ”Sfântul Ioan” și-au pierdut viața 10 persoane în urma prăbușirii unui avion Antonov An-24RV, înmatriculat YR-BMK.

Aeronava a decolat de la Aeroportul Băneasa (BBU) la ora 11:25, pentru un zbor de calibrare, zburând spre Satu Mare (SUJ) și Baia Mare (BAY). Era un zbor de calibrare organizat trimestrial pentru testarea echipamentului de aterizare PAR și NBD al Aeroportului din Baia Mare.

Avionul s-a prăbușit la 10 km de aeroportul Baia Mare.

După finalizarea zborului de calibrare la Satu Mare, zborul a continuat spre Baia Mare. Au fost efectuate abordări la trei altitudini QFE diferite în ambele direcții ale pistei (96 grade și 276 grade pe pista 10/28).

În timp ce echipajul poziționa avionul pentru aterizarea la Baia Mare, controlorul aerian a raportat condiții meteorologice nefavorabile, căci ceața devenise foarte densă. Plafonul scăzuse de la 450 m la 240 m, iar vizibilitatea era ai mică de 3 km.
Câteva minute mai târziu, transmisiunea s-a întrerupt.

Martorii au declara că avionul a înconjurat orașul de mai multe ori, după care s-a prăbușit în carieră, la 10 km de aeroportul din Baia Mare. Toate persoanele aflate la bord au decedat. Alte două victime se aflau la sol și erau muncitori ce lucrau la carieră, iar avionul s-a prăbușit peste ei. Lista victimelor a fost: Corneliu Șutiu – pilot, Ioan Bibire – copilot, Radu Gheorghe Brâncuş, Gheorghe Florescu, Ioan Stănilă, Bogdan George Sindilar, Marcel Foca, Adinel Octavian Ciobănescu, pasageri ai avionului, respectiv Aurel Radu şi Virgil Cordea, muncitori la carieră.

Conform raportului oficial al accidentului, acesta a fost cauzat de “executarea defectuasa a manevrei de intoarcere pe capul magnetic 276 grade.”

Sursă info și foto: Airlinestravel

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA