AcasăEveniment2 x VIDEO - ANTRENAMENT: Acţiuni preventive pentru evitarea accidentelor pe pârtiile...

2 x VIDEO – ANTRENAMENT: Acţiuni preventive pentru evitarea accidentelor pe pârtiile de schi. Schior accidentat pe partia Suior

spot_img

DISTRIBUIȚI

SCHIOR ACCIDENTAT LA SUIOR

EXERCITII COMUNE

Pe pârtia de schi de la Complexul turistic Şuior s-a desfăşurat astăzi, 26 ianuarie a.c., o acţiune de educare şi de  conştientizare, derulată sub deviza „O zi pentru siguranţă pe pârtie!” a practicanţilor sporturilor de iarnă cu privire la respectarea unor cerinţe pe pârtiile de schi, în scopul de a evita producerea unor accidente. Jandarmii montani şi voluntarii SMURD au împărţit fluturaşi şi au oferit explicaţii cu privire la prevederile legale de exploatare a pârtiiilor şi traselor de schi, respectiv modul de comportament pe care trebuie să îl aibă toţi cei care sunt pe pârtie.

Acţiunea a debutat cu un exerciţiu de intervenţie în cazul producerii unui accident pe pârtia de schi. Jandarmii montani au anunţat identificarea unei persoane căzute pe pârtie. Salvamontiştii s-au deplasat la faţa locului, iar împreună cu jandarmii montani au acordat primul ajutor medical persoanei rănite, la faţa locului. Jandarmii au securizat zona, iar salvamontiştii au preluat şi transportat victima la baza pârtiei, unde a fost aşteptată de un medic şi un echipaj de prim ajutor SMURD. Medicul UPU-SMURD, Alina Rus şi paramedicii au preluat victima care a suferit un traumatism cranian minor, fără pierderea cunoştinţei şi o fractură de tibie şi i-au acordat ajutorul medical de urgenţă. După ce s-au asigurat că vitima este în afara oricărui pericol, persoana rănite a fost transferată de pe echpamentul de salvare montană specifică, pe targa ambulanţei SMURD şi transportată la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. „Cosntantin Opriş” din Baia Mare.

Echipamente specifice salvării montane prezentate

În cadrul acţiunii de prevenire, jandarmii montani, salvamontiştii şi paramedicii militari au prezentat celor care au fost interesaţi echipamentele specifice de intervenţie din dotare şi modul cum se lucrează cu acestea (salvare montană, acordarea primului ajutor medical). De asemenea, doctorul UPU-SMURD, Alina Rus a adus în atenţia cetăţenilor tehnici şi metode de resuscitare cardio-respiratorie.

Persoană suprinsă de avalanşă, salvată de câinele jandarmilor montani

O altă activitate derulată de jandarmi a fost aceea de salvare a unei persoane surprinse de avalanşă. Unul dintre jandarmii montani a jucat rolul unui amator de drumeţii montane care a fost surprins de producerea unei avalanşe. Câinele salvator Jimmy, special antrenat pentreu executarea unor misiuni de acest gen a intervenit cu succes şi a reuşit să găsească sub zăpadă victima. A dat zăpada la o parte şi cu dinţii a tras persoana de sub stratul de zăpadă.

foto: dan buca

REAL: Schior accidentat ajutat de jandarmi montani, salvamontişti şi echipaj medical

Pe perioada desfăşurării acestor acţiuni, pe una dintre pârtiile de schi a avut loc un accident. Jandarmii au fost anunţaţi, iar împreună cu salvamontiştii au urcat până la locul producerii accidentului. Au identificat persoana şi s-a trecut la aplicarea procedurilor stabilite. După acordarea primului ajutor medical au anunţat medicul că este vorba de un bărbat care a căzut pe pârtie, respectiv faptul că este conştient, dar că prezintă leziuni în zona genunchiului drept. Jandarmii montani au asigurat zona pentru coborârea fără incidente a persoanei rănite până la baza pârtiei. De aici a fost preluat de către medicul UPU-SMURD, care împreună cu paramedicii au acordat ajutorul medical de urgenţă. Victimei i-au fost puse atele şi a fost coborâtă de către salvamontişti şi jandarmii montani, asistaţi de personalul medical la ambulanţa SMURD sosită pentru preluarea rănitului. Persoana a fost transferată în ambulanţă şi transportată pentru continuarea investigaţiilor medicale la la Unitatea Primire de Urgenţă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Dr. „Cosntantin Opriş” din Baia Mare.

VEZI AICI CE TRAGEDIE S-A PRODUS LA SUIOR

Preşedintele Comandamentului judeţean de iarnă, prefectul Sorin Rednic, a participat la acţiune şi a spus: „Am organizat pentru prima dată, în această iarnă, asemenea acţiuni preventive. Numărul de accidente produse în actualul sezon pe pârtiile de schi (25, din care unul soldat cu decesul unui tânăr schior) ne-a determinat să întreprindem acţiuni de prevenire, de educare şi de cunoaştere a unor elemente şi reguli ce trebuie respectate de către amatorii sporturilor de iarnă, dar şi de către alte persoane prezente pe trasee sau pârtii de schi. Cred că demersul nostru şi-a găsit utilitate pentru fiecare din cei prezenţi. De asemenea, accidentul produs pe pârtia de schi ne-a oferit şi posibilitatea să vedem capacitatea şi profesionalismul oamenilor din structurile abilitate să intervină şi să acorde ajutorul medical de specialitate”.

Acţiunile preventive vor continua să fie desfăşurate în zonele schiabile din judeţ până la finalul sezonului. Până la data de 1 februarie a.c., colectivul desemnat de specialişti vor prezenta un set de reguli ce trebuie respectate pe pârtiile de schi din Maramureş.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA