Acasă News Alert 180 de zile de luptă cu COVID-19 în comunitatea maramureșeană

180 de zile de luptă cu COVID-19 în comunitatea maramureșeană

DISTRIBUIȚI

Șase luni de încercări pentru maramureșeni, pentru toți românii, șase luni de viață cu noul coronavirus. Frământări, multe întrebări cu sau fără răspuns, gărzi în spital, nopți nedormite cu cazuri la limită, pacienți vindecați sau chiar pierderi de vieți omenești.
Perioada care a trecut de la primul caz de COVID-19 din județ i-a determinat pe mulți maramureșeni să-și reevalueze prioritățile, să-și reconsidere valorile și să-și găsească noi oportunități pentru o viață în care această nouă boală, cel puțin pentru o anumită perioadă, va fi mereu printre noi.

O altă viață în spital, bolnavi care se confruntă cu o boală cu multe fețe care de la o zi la alta se poate agrava, chiar dacă personalul medical împreună cu medicii fac eforturi să o trateze, să „îi țină piept”.

Păcat că după șase luni de muncă susținută în spitale, casta medicală este blamată. Medicii, farmaciștii, personalul medical, echipa administrativă, toți continuăm să muncim ca într-o familie prin respectarea măsurilor igienico-sanitare cu strictețe și responsabilizarea fiecăruia dintre noi pentru a asigura un act medical de calitate, astfel ca pacienții infectați cu coronavirus să plece vindecați și cu încrederea că orice necaz poate fi depășit.

Mulți pacienți internați au trăit acest moment cu incertitudine, oare de ce sunt pozitivi sau negativi, cu simptomele bolii sau fără simptome, frământați de întrebarea fără răspuns „de unde am contactat virusul?”. Medicii, personalul medical i-au tratat zilnic, îngrijindu-se și de corp, dar și de sufletul lor în ciuda cuvintelor jignitoare spuse de cei care nu cunosc adevărul, ce înseamnă munca într-o unitate medicală în ultima jumătate de an.

Comunitatea maramureșeană, în ultimele săptămâni, a fost marcată de o ușoară creștere a numărului de cazuri de infecții cu coronavirus. Au fost oameni care nu au înțeles măsurile de prevenire, nu au respectat restricțiile impuse în concedii și la întâlniri, iar apariția bolii i-a adus la spital.

Orice persoană cu care venim în contact trebuie s-o considerăm posibil infectată cu coronavirus, de aceea în această etapă trebuie să tratăm totul cu prudență și multă responsabilitate.

Ca medic, am constatat că la nivel național nu există o strategie unitară a Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus și nici măsuri ferme.

Peste câteva zile să sperăm că începe școala, copiii din toată țara se vor întâlni, se vor îmbrățișa, cu siguranță regulile igienico-sanitare vor fi uitate, ceea ce va determina apariția de noi focare de COVID-19 cu aducerea elevilor din nou în izolare la domiciliu sau internare în spital.

Răspunderea în fața comunității va fi a medicilor, a dascălilor, a autorităților locale pentru apariția de noi îmbolnăviri cu coronavirus, la care se poate adăuga și virusul gripal cu contagiozitate crescută.

Măsurile de prevenire trebuie să fie Lege pentru fiecare dintre noi. Trebuie să ne conștientizăm copiii că totul s-a schimbat, să ne adaptăm la proceduri fundamentale care să ne însoțească mereu pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Dr. Viorica Cherecheș,
medic primar Boli Infecțioase

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline


TE-AR MAI PUTEA INTERESA

ACCIDENT ÎN TĂUȚII DE SUS – Impact frontal între două autoturisme

Un accident rutier a avut loc în această dimineață, în jurul orei 8:00, pe DN 18, pe raza localității Tăuții de Sus. Potrivit primelor...

ACȚIUNE DE SALVARE BAIA MARE – Bebeluș de 6 luni, transportat cu avionul SMURD cu arsuri grave

O acțiune de salvare contratimp a avut loc az-noapte în Baia Mare. Un bebeluș de numai 6 luni care a suferit arsuri pe 30%...

LUCRĂRI LA REȚEA – Furnizarea apei, sistată temporar pe o stradă din Baia Mare

Băimărenii de pe strada Alba Iulia din Baia Mare vor rămâne fără apă potabilă la robinete azi, 17 septembrie, timp de câteva ore. Sistarea...

PREȚUIRE PENTRU SALVATORII DIN LINIA ÎNTÂI – Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare au fost recompensate cu daruri simbolice...

A trecut deja o jumătate de an de când cadrele medicale din linia întâi duc o luptă neobosită cu virusul care, într-o mai mică...

Coaliția pentru Maramureș a lansat candidații din Țara Codrului pentru alegerile din 27 septembrie

Candidații pentru primăriile din Țara Codrului au fost lansați, zilele trecute, în Ariniș. Primari cu multe mandate în spate, dar și candidați aflați la...