Acasăsinucidere maramures18 octombrie - Ziua Mondială a Prevenirii Traficului de Persoane

18 octombrie – Ziua Mondială a Prevenirii Traficului de Persoane

spot_img

DISTRIBUIȚI

La nivel mondial ziua de 18 octombrie este dedicată prevenirii traficului de persoane, fenomen ce a luat amploare începând cu anii 1990. În acest context, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş s-au întâlnit azi cu elevii claselor a XI-a ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare pentru a le oferi informaţii cu privire la modurile în care se comit infracţiunile de trafic de persoane, precum şi metode prin care tinerii pot evita să devină victime ale acestor infracţiuni. Pentru a întări mesajul transmis, poliţiştii le-au prezentat elevilor un material video cu mărturii ale unor tinere care au fot traficate în străinătate în scopul exploatării sexuale.

Visul multor liceeni este ca, odată ce au absolvit liceul să plece la muncă în străinătate. Criza economică, condiţiile financiare precare sau lipsa de perspective în ţară după finalizarea studiilor îi determină pe unii tineri să aleagă sau să accepte oferte de lucru în străinătate, fără a verifica autenticitatea şi veridicitatea acestor oferte.

Astfel, mulţi tineri au devenit victime ale traficului de persoane, plecând în străinătate cu vise caracteristice vârstei şi trezindu-se singuri printre străini, sechestraţi, ameninţaţi, abuzaţi, adevăraţi sclavi ai traficanţilor. .

Traficanţii au folosit metode de control extrem de brutale faţă de victime: abuz sexual, bătăi, intimidări şi ameninţări directe sau orientate către familiile victimelor, înfometare, exploatare până la epuizare şi permanenta amăgire a acestora cu promisiuni de plată şi de lăsare în libertate, pentru a le forţa să se supună.

Astfel putem defini comerţul cu oameni ca una dintre cele mai grave infracţiuni din lume, deoarece constituie o violare a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane.

Traficul de persoane a devenit o afacere globală care generează profituri imense pentru traficanţi. Fenomenul s-a răspândit într-atât încât, în prezent este cea de-a treia activitate infracţională aducătoare de profit după traficul de arme şi cel de droguri.

Traficul de persoane este aşadar un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omeneşti. Oricât de crudă ar părea exprimarea, ea este reală, fiinţele umane fiind vândute şi revândute din ce în ce mai scump, ca simple obiecte şi apoi exploatate.

Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunilor de trafic de persoane poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Maramureş, vă recomandă:

– verificaţi firma sau persoane intermediară dată funcţionează legalla InspectoratulTeritorialde Muncă şila RegistrulComerţului;

– aveţi în vedere că pentru a lucra legal peste hotare trebuie să deţineţi un contract de muncă valabil încheiat;

– înainte de a semna contractul, care trebuie întocmit minim în două exemplare şi tradus în limba română, consultaţi un jurist;

– nu daţi nimănui, sub niciun motiv, paşaportul sau cartea de identitate (cu excepţia autorităţilor abilitate ale statului);

– spuneţi unei persoane de încredere date privind locul unde veţi merge, mijlocul de transport folosit şi lăsaţi-i copii după toate actele;

– contactaţi ambasada statului în care vreţi să plecaţi şi verificaţi dacă îndepliniţi condiţiile de lucru pentru această ţară.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA