AcasăEvenimentSportDE PE MARGINE – Minciună și dezinformare

DE PE MARGINE – Minciună și dezinformare

spot_img

DISTRIBUIȚI

De regulă, atunci când nu înțelegi ceva, e bine să întrebi de mai multe ori, fără rușine, poate așa reușești să te lămurești. Dacă nu ai priceput nimic, dar te apuci să le explici altora despre ce e vorba, atunci ori ești prost, ori rău intenționat.

La concluzia asta am ajuns după ce am văzut cum a fost mediatizat evenimentul de sâmbătă dimineață, petrecut la Sala Sporturilor Lascăr Pană, susținut de primarul Cătălin Cherecheș și jucătorii de la Minaur, la care au asistat reprezentanți din mass-media, inclusiv cei care nu scriu, nu vorbesc sau nu apar pe nicăieri. Mă rog, or fi jurnaliști sportivi în devenire, că altfel nu se poate explica prezența lor acolo.

Toți au asistat de la început până la sfârșit la ce s-a întâmplat în sală, au filmat, au înregistrat, și-au luat notițe. N-a trecut mai mult de o oră și la radio, pe diferite ziare online și la televiziunile de știri au început să apară titluri de genul: HCM Baia Mare, abandonată de Primărie!; Cătălin Cherecheș: Din sezonul următor nu mai finanțăm sportul!; Veste cruntă pentru handbalul din România. Nu mai finanțăm HCM Baia Mare; La o zi după ce s-a calificat în sferturile Ligii Campionilor, HCM Baia Mare se confruntă cu grave probleme financiare;

Aș putea să umplu spațiul numai cu asemenea titluri apocaliptice, practic toată mass-media a preluat și publicat o știre deformată total, mincinoasă de-a binelea, fără să se documenteze suplimentar, mergând pe mâna celor care au fost prezenți la fața locului. Am privit năucit ce s-a publicat, pur și simplu nu am putut să-mi explic cum de s-a ajuns aici. Pentru că, dacă la început au fost unele probleme în înțelegerea mesajului transmis de primar, pe parcursul expunerii și discuțiilor, lucrurile s-au lămurit pe deplin.

Dacă nu mă înșel, primarul a mers la o cafea cu majoritatea jurnaliștilor prezenți, iar dacă au mai fost neclarități, ele puteau fi explicate și acolo. Personal nu mi-am putut închipui că a plecat cineva de la sală fără să fi priceput că activitatea sportivă de performanță va fi în continuare susținută financiar de primărie. Iar dacă tema întâlnirii a fost handbalul, primarul a spus de nu știu câte ori că jucătorii de la Minaur sunt cu salariile la zi, urmând ca săptămâna această să le fie plătite în avans. Situația de la HCM este asemănătoare, cu mențiunea că tot în această săptămână și jucătoarele vor ajunge cu salariile la zi.

Iată ce a spus primarul legat de viitorul handbalului băimărean: Preluăm noi, municipiul, până la finalul sezonului tot ce înseamnă managementul, organizarea celor două echipe printr-un contract de asociere, cu câteva obiective. Unul este păstrarea echipei de băieţi în Liga Naţională, iar altul este poziţionarea fetelor pe locurile 1-2, care să ne permită accederea din nou în Liga Campionilor. Un alt obiectiv este crearea premiselor financiare, asta înseamnă ca jucătorii şi jucătoarele să aibă toate salariile plătite la zi până la momentul finalizării transferurilor”. Finalizarea transferurilor înseamnă trecerea echipelor de la HCM Baia Mare la CS Minaur – clubul de drept public – care a fost înființat și înscris la FRH.

Mai clar de atât nu cred că se putea. Fac precizarea că frazele astea s-au repetat de câteva ori, așa că și orbii sau surzii au putut să afle despre ce e vorba. Numai rău intenționat sau prost de-a binelea trebuie să fii ca să reproduci doar prima parte a declarației, când vreme de o oră Cherecheș a spus că primăria nu mai finanțează clubul actual (HCM), ci pe cel care s-a înființat (Minaur), unde vor fi transferați toți jucătorii și jucătoarele. Până atunci, în baza unei asocieri, municipiul va prelua managementul de la HCM, pentru că e logic să aibă controlul total asupra procesului de transfer, din moment ce finanțează activitatea.

Pe un site local citesc un articol nesemnat, scris de Romeo Dobocan, în care se vorbește despre faptul că primarul ”s-a luat la trântă puțin cu Romeo Dobocan, care i-a adresat mai multe întrebări și la care a răspuns cu mici acuze pentru Dobocan, socotit unul dintre oamenii care se bucură de răul Minaurului”. Asta e tare de tot. Să scrii tu despre tine și să te lauzi că te-ai contrat cu primarul. Specialiștii ar putea spune că e vorba despre o boală, dar cum nu fac parte din categoria respectivă, sunt obligat să mă abțin.

Același personaj mai scrie că ”întrebări au pus doar de la Glasul și de la Canal 7, în rest tăcere totală”. Frumoasă și corectă exprimare, dovadă că e mai greu cu scrisul decât cu datul din papagal. După care zice că ”singura întrebare venită de la trustul apropiat mărețului conducător a fost Și a acceptat? Atât”.

Cum eu am rostit cuvintele respective, trebuie să-i spun lui Dobocan că am înțeles, fără eforturi, despre ce e vorba, ca atare nu aveam nevoie de întrebări sau răspunsuri. El a tot întrebat și i s-a răspuns școlărește, dar, după cum se vede, n-a înțeles mare lucru. Mă mir, că prost nu pare a fi. Atunci să fie vorba despre altceva? Cine știe.

Grigore Ciascai

P.S. Înaintea conferinței de presă am purtat un dialog cu jucătorii de la Minaur, care mi-au solicitat explicații în legătură cu unele afirmații făcute în câteva articole. Le-am dat cu mare plăcere, asigurându-i de bunele mele intenții față de handbalul maramureșean. Chiar dacă nu m-am simțit vinovat, mi-am cerut scuze pentru că în unele locuri nu am fost destul de explicit și s-au creat confuzii nedorite. Sper să fi fost înțeles de data asta.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA